Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларски университет ще подготвя любители на природата да проходят в занаята

Снимка: @istinskimed.bg

Само след месец у нас ще отвори врати първият Пчеларски университет, чиято основна цел е да вдъхнови ново поколение пчелари за този прастар занаят. Отглеждането на пчели и направата на мед до ден-днешен се е запазило като традиционен поминък по нашите земи, а корените на пчеларството отвеждат чак до тракийските племена.

Зад идеята за Пчеларския университет стои платформата “Истински мед”, която прегръща каузата за грижа към пчелите и спиране на тяхното измиране. Платформата помага също така на българските пчелари да добиват чист мед с гарантирано качество и произход и да пласират продукцията си на честна цена.

Основната задача пред организаторите на университета е да помогнат на начинаещите да направят първите си стъпки, осигурявайки им теоретични и практични знания и напътствия от хора с опит. А в зависимост от степента на амбициозност студентите ще могат да придобият знания както за азбуката на занаята, така и за най-новите тенденции, простиращи се до технологиите и дигитализацията при отглежднето на пчели.

Стефани Караиванова

“Пчеларският занаят, който изисква отдаденост и сериозна подготовка, се предава или от поколение на поколение, или се учи след много неуспешни опити – казва Стефани Караиванова, част от екипа на “Истински мед”. – И ако човек реши да започне, са му нужни ментор, подходяща земя, която да обособи в пчелин, както и средства за кошери, пчели и оборудване. В момента има пчеларски курсове, но разликата с нашия е, че ние предлагаме хибридно обучение.”

Любителите на природата и на пчелите все още имат възможност да кандидатстват в Плечарския университет. Ще бъдат подбрани 30 участници, а десетима ще получат стипендии – сред тях пет жени, за да се стимулира навлизането на нежния пол в занаята. Учебната програма ще предлага както онлайн лекции с преподаватели и учени от България и чужбина, така и практически упражнения на работещ пчелин с пчелари от програмата “Осинови кошер”.

Повечето пчелари се учат от техни баби и дядовци или родители, които са им оставили наследствен пчелин, но това е изключително трудно – казва още Стефани Караиванова пред БНР-Благоевград. –  Пчеларството изисква много четене и всички трудности, вкючително липсата на средства или на ментор, често отказват мнозина. И тъй като нашият курс е подходящ, на първо място, за хора, тепърва навлизащи в този занаят, със сигурност сред тях ще има такива, които ще превърнат мечтата си в хоби.”

Защо е важно да опазим пчелите?

Пчелите са най-важният опрашител за нашата планета, ние дължим на тях страшно много – отговаря Стефани Караиванова. – Една трета от храната, която достига до нашата трапеза, е опрашена от пчелите и ако не ги пазим, не се знае какво ще можем да ядем. Неслучайно Айнщайн е казал, че ако пчелите изчезнат, бихме изчезнали и ние.”

Тримесечното обучение в Пчеларския университет ще започне на 7 март, а изкласилите ще бъдат провъзгласени за дипломирани пчелари на 20 май – Световният денят на пчелите. Петимата с най-добър резултат от финалния изпит пък ще получат награда – нов кошер със заселени пчели, който да разположат на своя земя или при своя ментор-пчелар.

Съставил: Диана Цанкова /по интервю на Елеонора Тропанкова, БНР-Благоевград/

Снимки: @istinskimed.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево, на места с мъгли във вторник

През нощта  ще преобладава ясно и почти тихо време. В сутрешните часове на 26 ноември на места в низините, котловините и около водните басейни ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, в..

публикувано на 25.11.24 в 18:15

“Български пощи” очакват детските писма до Дядо Коледа

Националната пощенска служба на Бългрия организира за 30-а поредна година конкурс за най-красиво писмо до Дядо Коледа. Писмата трябва да бъдат изпратени на "Български пощи" до 18 декември с надписан плик “За Дядо Коледа”, адрес на подателя и..

публикувано на 25.11.24 в 18:02
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски ученици научиха как се приготвя шопска салата

Българският посланик в Япония Мариета Арабаджиева и преводачът Елена Куцарова запознаха учениците от гимназия “Нагареяма” в префектура Чиба с българските кулинарни традиции. “Посещението започна с готварски уъркшоп, в който се..

публикувано на 25.11.24 в 17:14