„Не всичко започва от нула, а от град Кула“ – шегуват се жителите на най-северозападния български град. И добавят, не без основание, че България започва именно от град Кула, разположен съвсем близо до ГКПП „Връшка чука“. Това е първото населено място на българска територия по пътя след границата ни със съседна Сърбия. И всеки който минава през Кула, спира в центъра, за да разгледа неговата емблема – старата кула, която е дала името на града. Съоръжението е било част от римския военен кастел “Кастра Мартис” (в превод Марсови крепости).
Построената през III-IV век крепост е охранявала важния римски път от Бонония (днешен Видин) за Сингидунум (днешен Белград). Била е издигната на мястото на древно тракийско селище от първото хилядолетие пр. Хр. В края на IV в., готите нанасят сериозни щети на обекта, след тях пристигат аварите, които почти изцяло го разрушават.
От някогашната „Кастра Мартис“ е останала една от отбранителните му кули
В музейната сбирка са показани също земеделски, каменоделски, дюлгерски и други сечива, използвани от обитателите на крепостта.
Местната власт се е амбицирала да развива туризъм. За целта се работи по проекти за трансгранично сътрудничество със съседните Румъния и Сърбия. „На територията на общината имаме 9 села, в миналото някои от тях са попадали в Сръбско, имаме и влашко население. Затова битът и фолклорът ни са много специфични“ – обяснява Цветелин. През 2016 г., в центъра на Кула отваря врати т.нар. Етнографска къща, която представя културното богатство на региона чрез повече от 1000 експоната, дарени от местното население. Най-старият предмет е ръчна мелница – хромел от края на XVII век.
Жителите на Кула се гордеят с тяхната кухня и по-точно с т.нар. „кулско мяшано“.
На този дъхав специалитет кулчани са посветили цял фестивал, който по Еньовден привлича гости от двете страни на границата и прераства в пъстър гастрономически и фолклорен празник.
„Кулско мяшано се приготвя от специфични съставки, като сол, чубрица, пипер, черен пипер, мащерка и билки, от които се правят различни комбинации. Поръсено върху топла домашна питка, то придобива неповторим вкус. Друга кулинарна знаменитост на нашия край е т.нар. „кулско пържено“ – запръжка, в която яйцата са основни, но оттук нататък се добавят чушки, коприва, зеленчуци и други продукти домашно производство“ – отбелязва Цветелин Тодоров.
Градът си има и художествена галерия
Тя се помещава в родната къща на известния български художник и бивш ректор на Художествената академия в София, проф. Александър Поплилов. „Всяка година организираме пленер с участието на студенти, които рисуват нашите къщи и местни традиции. Най-добрите картини стават част от колекцията на галерията“ – казва Цветелин Тодоров.
Освен това, град Кула се намира близо до забележителния природен феномен – Белоградчишки скали, които са магнит за туристи, както и до красивия и богат на забележителности крайдунавски град Видин. Така че гости в региона не липсват. Кулчани ги очакват с нетърпение. С топла питка, поръсена с „кулско мяшано“.
Снимки: bulgariatravel.org, Община Кула
Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..
За нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител –..
През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..