Над 70% от българските оранжерии се отопляват на газ и в момента браншът е в колапс – от ноември масово се затварят оранжерии и чуждата продукция завладява пазара в големите супермаркети. В момента нямаме български зеленчук на пазара, всички зеленчуци са внасят от Турция, Гърция, Македония, Албания и Румъния, посочват от браншовата организация на оранжерийните производители. Питат се, как стана така, че техните колеги от съседните страни-членки на ЕС успяват да покриват нуждите и на българския пазар със своя продукция. Отговорът е очевиден - оказва се, че правителствата в Гърция и Румъния успяват да подпомогнат своите земеделски производители, а у нас, заради липса на такава подкрепа, населението се храни с вносни зеленчуци.
„Всеки производител може да представи фактури и документи за направените разходи, ако държавата реши да помогне. Крайно време е да се намерят правилните механизми, за да може ние да работим спокойно и да се храним с българска продукция“, коментира пред БНР Теодора Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация на производителите на оранжерийна продукция, която обединява собственици на 272,7 ха оранжерии у нас.
„Наред с изключителния скок на цените на енергоносителите, скочиха и препаратите за растителна защита, торове, нещата се навързаха и положението е лошо. Можем да отворим една затворена оранжерия отново, но зависи каква ще е цената за нейното отваряне. С колегите коментираме, че към края на април ще се появят българските зеленчуци, но дотогава ще се храним само с вносни. В един момент, когато производителите са заложили разсад с висока себестойност, за да има поне април-май наш зеленчук, ще се сблъскат с друг проблем – много високото предлагане. Замислям се, с каква себестойност ще бъде този зеленчук и как колегите ще си върнат похарченото, тъй като цената ще върви надолу, заради многото продукция.“
Оранжерийните производители пресмятат, че увеличението на разходите, заради поскъпването на газа е повече от 300%, но това не е единственият проблем. Към него се добавя и необходимостта да се плащат по-високи заплати и разходи за трудовото осигуряване на работниците. А намирането на хора за нуждите на земеделието е все по-трудна задача.
„Който работи трябва да получава“ – категорична е Теодора Кръстева:
„Другият голям проблем е, че няма кой да работи. Когато един бизнес е бил затворен за 4 месеца и хората са отишли на трудовата борса, каква част от тях след това ще се върнат? Естествено, че половината ще заминат за чужбина, а у нас кой ще работи в оранжериите напролет. Но не само специалисти, липсват и общи работници. Тяхната професия е много важна в земеделието, това е човекът, който знае как да поведе растението след като поникне и как да държи здраво това растение. Познава какви са болестите, причинени от вредител, бактерии, вируси, гъби. Работата е много интересна, но за нея трябва да се чете и да се знае много.“
От Асоциацията на оранжерийните производители казват, че единствено с помощта на държавата биха могли да преодолеят настоящата патова ситуация. След безуспешните опити за преговори с управляващите през миналата година, сега те, както и земеделци от различни сектори, бяха поканени (на 10 януари) на опознавателна среща с министъра на земеделието и храните Иван Иванов.
Съставил: Гергана Манчева (по интервю на Доротея Николова от БНР- Варна)
Снимки: БГНЕС, архив
Служебният премиер Димитър Главчев увери, че не се предвижда увеличение на осигурителната вноска. Главчев присъства на представяне на нов изкуствен интелект от последно поколение, работещ на български език, създаден от Института за..
Годишно поне 20-30 души от строителството губят живота си, посочи пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. Той коментира тежкия инцидент в София, при който загина един работник, а други пострадаха, заради незаконен ремонт в сглобяемо..
По време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов е поискал защитни мерки срещу вноса в България на пчелен мед с украински произход. Румъния е подкрепила..
От следващата учебна година профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" може да бъде преместена в сграда в центъра на..
В Деня на християнското семейство, в брой 27 на предаването, слушайте: Какви неразказани френско-български истории разказва българското..
Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия..