Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андреевден е!

С празника на св. Андрей Първозвани започва поредицата от зимни празници

Снимка: pravoslavieto.com

Честван в последния ден на ноември, в народните традиции Андреевден се осмисля като част от коледно-новогодишния празничен цикъл. Много от ритуалите, свързани с тази дата, се изпълняват и до днес. А дори най-младите у нас са чували поверието, че от Андреевден нощта става по-кратка, а денят започва да наедрява „с по едно просено зърно“. Така е до Игнажден (20 декември), когато светлата част на денонощието се увеличава колкото върха на игла.

Православният празник, отбелязван на 30 ноември, почита паметта на св. апостол Андрей Първозвани, брат на св. апостол Петър. Ученик на Йоан Кръстител, според преданието, Андрей бил сред хората, на които Йоан посочил Иисус с думите: „Ето Агнецът Божий!”. Като чул това, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с Него целия ден. Андрей и Петър били рибари и продължили да водят предишния си живот и след тази случка. След време Иисус ги срещнал на брега на Галилейското море докато ловели риба и им казал: „Вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци”. Оттогава те навсякъде го следвали и станали свидетели на Неговите чудеса, смърт и възкресение.



Вероятно това, че Андрей бил рибар, у нас, особено по Южното Черноморие, почитат светеца наравно със св. Никола (6 декември). Съществува и представата, че свети Андрей е баща на свети Никола. В народните песни и поверия, той също е господар на морските бури и хали. Както и повелител на мечките.



Най-популярната народна легенда разказва как светецът впрегнал мечка в ралото си, тъй като горското животно изяло вола му. След това, яхнал мечката, и се прибрал в селото.

Друга фолклорна история представя Андрей като отшелник в гората, който опитомил мечка. След като отшелничеството му свършило, той тръгнал към манастира, за да приеме причастие. Както и в първата приказка, светецът яхнал мечката и така стигнал при своите събратя и се причастил. 

На Андреевден младите булки не работят, за да „наедреят“ по-скоро, т. е. да се сдобият с рожба. В навечерието на празника жените варят царевица, боб, леща и всякакви зърнени култури, които наедряват. Обикновено това се прави в ново гърне.



На сутринта всеки от домашните взима по малко от варивото и хвърлят през комина, като наричат за високи посеви (добра реколта), слагат по малко и в храната на домашните животни, а останалото изяждат.

Вярата, че на Андреевден всичко започва „да поедрява“, е отразена и в другите наименования – Едрей, Едрин. А името Мечкинден, разбира се, идва от историите за това как светецът обуздава мечката.

За да предпазят бъдещите посеви, жените хвърляли царевица в комина, произнасяйки:

„На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия!“

„На ти, мечко, кукуруз, да не ядеш хората и стоката!“

Както и: „На ти, мечко, кукуруз, а нам – живот и здраве!“

Снимки: pravoslavieto.com, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: сдружение за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae

Античен фестивал в София пресъздава епохата на император Констанций II

Гостите и жителите на столицата могат да се потопят в периода на късната античност и управлението на император Констанций II – един от синовете на Константин Велики. Възстановката се организира на 21 и 22 септември от сдружение за антични..

публикувано на 21.09.24 в 06:15

Градска естетика и поминък, свързан с морето – животът в древния град Анхиало, днешно Поморие

Курортните селища по Българското Черноморие могат условно да се разпределят в две категории – съвременни, забележителни със своите шумни и многоцветни улици, а във втората категория попадат достолепните пристанищни градове, с многовековна история,..

публикувано на 02.09.24 в 09:45

В миналото траханата е била защитa срещу глада, а днес – срещу загубата на памет

На 3 август 2024 г. на площада в село Пелевун, община Ивайловград, се провежда първият по рода си Празник на траханата в България. Събитието, свързано с родовата памет, кодирана в традиционната българска храна като дар от природата, е по идея на..

публикувано на 02.08.24 в 09:20