Сухото лято и дъждовната пролет осигуриха на лозарите хубаво грозде, което скоро ще е в бъчвите, но ценителите на виното ще трябва да почакат, защото на пазара то ще се появи едва през пролетта на следващата година, а за червените сортове ще трябва и още малко търпение.
„За наша радост българинът не спря да пие вино, въпреки кризата – той просто се насочи към малко по-ниски ценови класове. Виното в кутии се продава много добре“ – казва Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара:
„Има намаление на продажбите в по-високите ценови класове – между 15 и 25 лв., но се надявам с отминаването на пандемията това да се нормализира и тези вина да се задържат на трапезата. По наши наблюдения засега най-търсен е средният клас вино, с цена на производител 7-8 лв.и съответно от рафта в магазина – 10лв. Търсят се най-вече „Мерло“ и „Каберне“ – от червените сортове, от белите – „Совиньон блан“, доста голям интерес предизвиква и розето.
Интересът към тези вина е както на вътрешния, така и на външния пазар. Прибирането на гроздето за вино е цяло изкуство – продължава Йордан Чорбаджийски. – У нас има перфектни агрономи и технолози в този бранш. Сега те са на полето, следят гроздето за захарност и когато кажат, че е готово за бране, тогава се влиза и се обира реколтата. На база качеството на гроздето, то се насочва да бъде за вино, за ракия, за направа на бренди и т.н. Благодарение на нашите специалисти-технолози, България прави едни от най-хубавите вина в света.“
От съсловната организация на винопроизводителите се надяват да не се повтори кризата от миналата година, когато не малка част от избите имаха 80- 90% спад в продажбите. Те снабдяват ресторанти и хотели, а тъкмо в този сектор работата замря заради анти ковид мерките. Прогнозират, че 2021 година ще бъде критична за бизнеса.
„Надявам се да няма ново затваряне и също ми се иска българинът да узрее и да започне масово да се ваксинира, за да можем да се върнем към нормалността. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре, защото икономиката трябва да работи и да има работа за всички. Недопустимо е да останат още хора без работа и то при такава висока инфлация. Гроздето тази година е по-скъпо с 30 % от миналогодишното и това ще окаже влияние върху вината и алкохолните напитки. По-притеснителното е това, което се случва с цената на електроенергията, с газа, защото увеличението на цената на енергоносителите е тройно и всеки производител трябва да си калкулира цената така, че да не фалира.“
Цената на гроздето расте, въпреки високите добиви тази година. „Реколтата от грозде тази година е по-добра от всяка друга досега. Добиваме по 600 до 900 килограма от декар, в зависимост от сорта грозде“, потвърждава технологът на винарната в с. Генерал Кантарджиево Тихомир Трифонов пред БНР-Варна. Обяснява, че от един килограм грозде може да се получи най-много 550-600 милилитра вино, но, макар и с много добра реколта, една бутикова млада изба като тяхната, трудно може да се наложи на свръхконкурентния пазар на вино. Винарната в Генерал Кантарджиево произвежда около 200 хиляди бутилки годишно, асортиментът им включва 12 вина – продукция ориентирана само за вътрешния пазар. Имат и единични заявки от чужбина, основно от гости на избата, които са харесали местните вина и си поръчват два-три кашона или по-големи количества за домашна употреба. Според Тихомир Трифонов, такава е равносметката на повечето малки изби в България, които отглеждат собствени лозови насаждения и с много труд и внимание правят вино с хубав вкус и високо качество. А като потвърждение на отличната оценка, която родните винопроизводители получават от експертите в световен мащаб, дойде и новината, че България ще бъде първата държава, в която ще се открие изнесен офис на Международната организация по лозата и виното (ОIV).
В брой 28 на предаването слушайте: За да опазим идентичността си, е необходимо да се върнем към човешките ценности – интервю с адвокат Нуредин Нурединай, представител на българското национално малцинство в Албания; Италианецът..
Кандидати за председател на Върховния административен съд (ВАС) отново няма, предаде БТА. Пленумът на Висшия съдебен съвет проведе заседание при повторен опит да бъде избран ръководител на институцията. Процедурата се провали при първия опит, защото за..
От 30 март 2025 г. нов директен полет ще свързва София и Пиза, Италия. В съобщение на столичното летище се уточнява, че полетите ще се осъществяват от нискотарифната авиокомпания Ryanair. Те ще се изпълняват три пъти седмично – всеки вторник, четвъртък и..
Real Estate Business Forum "Стандарти на бъдещето в средата ни на живот" ще събере днес експерти в София. Акцент в дискусиите ще е пазарът на..
От 30 март 2025 г. нов директен полет ще свързва София и Пиза, Италия. В съобщение на столичното летище се уточнява, че полетите ще се осъществяват от..
Търговските центрове в София и страната ще увеличат броя на охранителите, там където е необходимо. Предвижда се да се сложат и допълнителни..