Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царево отново става столица на мановия мед

Снимка: архив

На 1 август, в крайморския курортен град Царево, започва „вкусен“ фестивал, посветен на типичния за Странджа манов мед, прочут с лечебните си свойства. Всяка година, пчелари от цялата страна представят на своеобразното изложение невероятна палитра от пчелни продукти. В програмата тази година са предвидени и дискусии, където ще бъдат обсъдени възможностите за финансиране на пчеларството, както и новостите в медицинското приложение на меда.

Странджанският манов мед е поредният български хранителен продукт, включен през 2019г. от ЕК в списъка със защитени наименования за произход на ЕС. Планината, в която се добива, е част от защитените зони на „Натура 2000“. Пчеларството там отдавна е важен поминък, за което свидетелстват още съществуващите тръвни кошери и дънери с пчели от края на 19 век.

Медът, с цвят на тъмен кехлибар, се получава от сладкия сок на жълъдите на дъба и т.нар. „медена роса“ от някои насекоми. Пчелите събират сладката течност, която благодарение на тях се превръща в мед, богат на важни микроелементи.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учителите са в стачна готовност, искат увеличение на заплатите

77% от работещите в средното образование са готови да излязат на протест с искането да бъдат увеличени заплатите в сектора, според национално проучване на КТ "Подкрепа". Половината от анкетираните се обявяват за национална ефективна стачка, около 25% –..

публикувано на 21.11.24 в 13:46

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 27

В Деня на християнското семейство, в брой 27 на предаването, слушайте: Какви неразказани френско-български истории разказва българското училище "Надежда" в Сен Назер и Рен във Франция, разговор с основателката му Надежда..

публикувано на 21.11.24 в 12:00

Новото божоле пристига тази вечер в София

Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия четвъртък на ноември се посреща първото младо вино божоле. Традицията вече близо 20 години се..

публикувано на 21.11.24 в 11:56