Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трапезата на българина в очакване да възкръсне вярата

Снимка: zajenata.bg

И докато в католическия свят Възкресение Христово отмина, то православните християни са едва в средата на Великденските пости, които продължават до 2 май тази година. Отказването от храна и въздържанието от определени продукти е част от историята и религията на всеки народ. Според православните канони се пости всяка сряда и петък от седмицата, а по-дългите пости,  продължаващи  около месец и половина са преди Коледа и Великден. Пости се и в навечерието на 29 юни – деня на светите апостоли Петър и Павел, както и две седмици преди 15 август – Успение Богородично, летни пости.

Ако погледнем рационално на постите ще видим, че отказването от животинските продукти е естествен начин да пречистим организма си от тежката традиционна зимна кухня, изпълнена с много месо, сланина и мазнина. Да подготвим тялото си за физическата работа, която предстои през пролетта и лятото. 

Според исторически сведения още от периода ХV – ХVІІІ век ястията на българина се приготвяли “скромно, но чисто”, от “разнообразни и добри по качество продукти”. На трапезата се слагало това, което е произведено. На голяма почит били варивата, които заемат специално място в много ритуални практики – жито, булгур, леща, грах.  Но по време на постите именно първите зелени стръкчета коприва, киселец, лапад и лобода са сред основните храна. Както и грижливо съхранените през зимата лук, чесън и всички бобови растения.

А кой продукт помага да изкарате постите най-лесно и защо традиционните пълнени чушки и сърми са се правели с булгур, а не с ориз може да прочетете в публикацията „Българската традиционна кухня по време на пости“ в колекцията на Радио България.

Редактор: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50

Бъдни вечер в традиционната българска култура

Нощта преди Рождество Христово във фолклорната ни култура е позната с няколко имена. Разбира се, най-често я наричаме Бъдни вечер, а основният смисъл на традициите и ритуалите за празника са добре известни – това е празник на смирението,..

публикувано на 24.12.23 в 06:05