Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Боровец” очаква туристи от страната и Балканите

Снимка: БГНЕС

България вече е в червената зона на епидемичната карта на Covid-19. Туристическият бранш отново е изправен пред сериозни трудности. Въпреки това планините ни имат готовност да привличат туристи, при стриктно спазване на противоепидемините мерки. Сред любимите планински курорти както за българите, така и за чуждестранните туристи е „Боровец” в Рила. Разположен само на 70 километра от столицата, той привлича посетители не само през зимата. През изминалите месеци обаче и там бе отчетено драстично намаляване на туристите. Според данните на Община Самоков, спадът от постъпленията от туризъм в е с около 60 процента.


„Ситуацията за туристическия бранш е много трудна – отбеляза в интервю за БНР Благовестка Томова, председател на Съюза на хотелиерите и собствениците в курорта „Боровец“. – Тя е трудна не само за Боровец, но и за страната. Трудна е явно и за света. Подкрепящите програми помогнаха, за да запазим заетостта на тези, които пожелаха да се включат, както и на тези, които отговаряха на условията. Молбата на бранша е да бъде посочен периодът, в който те ще продължат, за да може да се направи планиране. Несигурността създава дискомфорт във всички фирми. Много се надяваме да имаме зимен сезон и да не се стигне до фалити, защото това ще има много отрицателни последици не само за нас, но и за целия регион.“

Сега, когато новата вълна от Covid-19 отново ограничава възможностите за туризъм, въпросът е доколко секторът е готов да посрещне предизвикателствата. В подкрепа на бранша община Самоков проведе срещи с хотелиери и ресторантьори от региона, за да подпомогне подготовката им за зимния туристически сезон в изготвянето на единни правила за безопасна почивка на посетителите.

Благовестка Томова
„Лятото го използвахме като една проекция на това, което ни очаква през зимата. Направихме си програма с подробни правила и инструкции както за персонала, така и за гостите. Програмата непрекъснато се актуализира и допълва, с указанията на отговорните институции като министерствата на здравеопазването и туризма. Следим и всички световни тенденции, а също и това, което правят нашите колеги в чужбина. Мисля, че вече сме по-спокойни, по-подготвени. Това, с което не правим компромис е изричното спазване на тези правила. За нас здравето и безопасността на нашите служители, както и на нашите гости е на първо място.“

В скоро време всички хотелиери в област Самоков ще съгласуват програмите си, за да получат одобрение от общината и Регионалната здравна нспекция. Хотелиерите основно разчитат на гости от България и Балканския регион. Очакванията са, че повечето туристи ще ползват личния си транспорт за по-голяма безопасност.

Подготвя се и активна реклама на курорта Боровец и областта. „Всяка една реклама ще бъде от полза за успешното протичане на зимния сезон“, категорична е Благовестка Томова.


Редактор: Дарина Григорова (по интервю на БНР-Радио София)

Снимки: БГНЕС и БНР - архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10