С добре познатите, но и с неочакваните приложения на солта в кухнята ще се запознаят посетителите на Панаира на солта. Своеобразният летен фестивал ще се състои на 7 и 8 август в морската градина на град Бургас.
Организаторите обещават много музика, добро настроени, вкусна храна и напитки. Идеята е да се популяризират различните лица на жизненоважния продукт.
Той се извлича от близкото Атанасовско езеро, превърнато в началото на ХХ век в промишлена зона за солодобив.
Посетителите на панаира ще научат любопитни подробности за всички видове сол от езерото и ще могат да се сдобият с нестандартни сувенири, свързани с нея.
През двата почивни дни за малчуганите са предвидени занимания със сол. Ще има и дегустация на различни видове сол, както и прожекции на филми с кулинарна тематика.
За късния следобед на съботния ден е планирана кулинарна работилница. Участниците в нея ще усвояват нестандартните приложения на солта в кухнята, като например как с нейна помощ да съхраняват успешно храната си и да ѝ придават интересни вкусове. Водещ на работилницата ще бъде кулинарни експерт. Нейната страст е да комбинира солта в необичайни рецепти, които носят наслада за небцето и използват храната пълноценно.
Солен карамел, фурми с ядки, шоколад със солни кристали, сух домашен зеленчуков бульон, чеснова паста, босилеково песто , бърза туршия със сезонни зеленчуци и други рецепти ще усвояват участниците в ателието „Солта“.
Идеята е да се насочи общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци, както и към екологичните последствия от увеличаването им през последните години. Проектът се изпълнява от Фондация Биоселена и е съфинансиран от Европейския съюз.
Редактор: Венета Николова
Със своите стари къщи с тиклени покриви, стръмните улички, които се вият нагоре в планината и каменните дувари, пазещи вековни тайни, Ковачевица е едно от най-красивите и романтични български села. Няма посетител, който да не ахне пред чара на..
В скътаното сред склоновете на Източните Родопи село Пчеларово разказват предание, че в района виреели вековни дъбови гори и орехови дървета, в чийто хралупи се въдели диви пчели. Пчеларството е отколешен поминък на хората, за което говори и самото..
По разнообразие на птици страната ни заема едно от челните места в Европа и попада в ТОП 5 на дестинациите за т.нар. бърдуочинг или орнитологичен туризъм на Стария континент, научаваме от разговора ни с д-р Георги Герджиков, който от години развежда..