Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска винарна за първи път в Топ 50 на световните винени дестинации

Снимка: БГНЕС

Винарска изба от Мелник попадна в класацията World’s Best Vineyards за 2020 година, нареждайки се на 39-а позиция сред най-добрите винени дестинации в света. Класацията се изготвя от World’s Best Vineyards Academy, в която членуват повече от 500 специалисти в областта на виното и винения туризъм.

„Наградата е резултат от дългогодишните ни усилия да развиваме този вид туризъм в региона на Мелник, Сандански и Петрич", казва Милица Зикатанова, чието семейство управлява винарската изба и допълва: 

"Нашето сътрудничество с винените и туристическите обекти в района доведе до създаване на Мелнишките винени маршрути, които са не просто туристическа карта, a виждането ни за обединена винена дестинация.“ 

Българската винарна предлага всекидневни винени турове и дегустации, представя традиционни местни сортове, организира ежегодни събития, уъркшопи и други, допринасящи за популяризирането на винения туризъм в региона и страната.  

Номинациите и гласуването за World’s Best Vineyards са тайни до самото им обявяване. Критериите са комплексни и включват цялостното туристическо изживяване – виното, лозята, винения тур и дегустацията, лозарските и винарски практики и традиции, историята на бранда и хората зад него, връзката с природата, гостоприемството на екипа и репутацията на винарната.

Сред наградените са и световноизвестни имена на производители от най-популярните винени дестинации като Бордо, Напа Валей, Тоскана, Стеленбош, Нова Зеландия, Чили и Аржентина. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05