Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очертава се добра реколта на череши в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Превъзходните череши от Кюстендил тръгнаха вече към пазарите в страната ни. Удвоени мерки за сигурност заради пандемията има в овощните градините и при превоза.

Едва ли има българин, който да не познава град Кюстендил като мястото, където се отглеждат най-вкусните череши у нас, а най-вероятно и в света. Българският сорт череши се нарича кюстендилска хрущялка и е разработен от Института по земеделие в града. Плодовете са едри, сърцевидни и с тъмночервена кожица. Кюстендилските череши са сладки и с приятна киселина и имат много добри вкусови качества. Това е едно от големите богатства, които пазят и грижовно отглеждат хората в подножието на планината Осогово.

В условията на ограничителни мерки заради пандемията от Covid-19 преди броени дни започна кампания по прибиране на плодовете в черешовите масиви. Собствениците на овощни градини в Кюстендил са хиляди, стотици са и семействата на сезонните работници, които идват в града специално в сезона на черешите, защото има много работа, а това им гарантира за кратко време добри доходи. Най-големият проблем в момента е тъкмо извозването на берачите до черешовите градини, което заради санитарните мерки не може да става с автобуси и на големи групи, коментират от местните земеделски кооперации.


„Чака ни една по-различна черешова кампания в Кюстендил с оглед на здравните мерки и затова внимателно ще следим работниците - както тези, които ще бъдат в масивите, така и на пунктовете, където ще бъде предавана продукцията“ – казва кметът на града Петър Паунов.


„Категорично с участието на полиция и жандармерия ще бъде организирана охраната на масивите. Традиционно с уреди за нощно виждане ще се следи да няма хора сред овощните градини в тъмните часове от денонощието. Работа в тях ще се извършва само от 8 и 20 ч., а след това никой няма право да влиза там. В периода на кампанията движението в градините става само с документ за собственост, а превозвачите трябва да представят съответните кантарни бележки или фактури, от мястото където са закупени. Ако не притежават валиден документ за продукцията си, те са заплашени всичко, дори и превозното им средство, да бъде конфискувано. По време на кампанията по прибиране на реколтата ще има поне три контролно-пропускателни пункта, които ще следят основно за черешовата продукция, правят се непрекъснати проверки на почти всички превозни средства, които преминават“, обясни градоначалникът.

През 2019 г. количеството набрани череши в Кюстендил е над 9 хил. тона, а реколтата тази година е по-добра и може да надхвърли 10 хил. тона. „Зависи каква част от тази продукция ще бъде съхранена. Молим се на Бог да няма градушки, да няма бури, а оттам нататък съхраненото да бъде прибрано и годно за консумация“ – казва Петър Паунов:

„Настоящите дъждове са много полезни за реколтата ни, но се надявам в началото на юни да спрат, за да не се напукат черешите и продукцията да може да бъде годна за прясна консумация. Готови сме да осъществим връзка с големите търговски вериги, а от друга страна и нашите производители са достатъчно мобилни в търсете на пазари. Иначе, доказаната като вкусови качества кюстендилска продукция, без съмнение, навсякъде е желана както на българския, така и на международните пазари. Надявам се, че ще има добра реализация тази година. В момента има държавен стимул за българските преработватели. Ако те закупят над 30% повече българска продукция, отколкото предходната година, ще получават по 50 лв. на тон допълнително. Дано преработвателите да се ориентират основно към вътрешния пазар, което ще е подкрепа за нашите производители. Надявам се, че тази година точно българският пазар ще бъде наситен с череши от Кюстендил и впоследствие той ще ни се отблагодари за положения труд“.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България дава 100 хил. евро на СЗО в подкрепа на цивилното население в Газа

Министерският съвет одобри проект на споразумение за дарителство между Световната здравна организация и България за предоставяне на доброволна вноска в подкрепа на дейността на организацията в Ивицата Газа в размер на 100 хил. евро. Финансирането ще..

публикувано на 21.11.24 в 11:11

Форум в София събира умовете зад най-значимите иновации в българския бизнес

За четвърта година Forbes събира на една сцена умовете зад най-значимите иновации в българската индустрия. По време на събитието, което ще се проведе в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София, ще бъдат обявени и победителите във Forbes..

обновено на 21.11.24 в 07:35
Шеф Даниеле Приори

Майстор-готвач от Италия и младежи с интелектуални затруднения ще сготвят заедно италиански обяд

На 21 нември от 10:00 часа италианският майстор-готвач Даниеле Приори, заедно с 10 млади хора с интелектуални затруднения ще приготви италиански обяд в Дневен център „Светове“ на Фондация „Светът на Мария“. Приори и младежите ще сготвят по неаполска..

публикувано на 21.11.24 в 07:40