Знаете ли, че една трета от храната, отглеждана в световен мащаб, никога не се изяжда и отива на боклука. Спасяването на питателна храната от изхвърляне, би допринесло за преразпределението й към нуждаещите се. Това би помогнало за премахването на глада и недохранването. Според статистиката близо 43 милиона души само в ЕС не могат да си позволят качествено хранене всеки втори ден.
От 15-ти ноември до 15-ти декември в София се провежда първият у нас фестивал, посветен на проблемите с хранителните отпадъци. Зад инициативата, наречена „Don’t waste, taste“, стоят три млади дами – победителката от третото издание на Мастър Шеф-България – Божана Кацарова, Елена Кузмова и Радина Бачева.
Фестивалът има за цел да фокусира вниманието към проблемите на хранителното разхищение и последиците, които то създава за хората, икономиката и околната среда. Различни инициативи ще направят опит да повишат хранителната култура и осъзнатост на потребителите като дадат примери за намаляване на хранителния отпадък на територията на столицата. А защо не и да поставят началото на устойчиви практики в тази насока.
Първото издание на „Don’t waste, taste“ включва богата програма от над 70 събития – кулинарни, културни и социални. Повече от 40 ключови заведения в София се включват със специални менюта, а шеф готвачите им дават рецепти и съвети на желаещите да положат усилия за пълноценно оползотворяване на хранителните продукти.
Бъдещето е в ръцете на подрастващите, затова Фестивалът ще стигне и до тях със специални събития за най-малките в края на ноември. Сериозната тема за разхищението на храна, ще им бъде представена чрез игри и интересни обучения.
„Решихме, че ще е много хубаво да покажем добри примери по темата разхищение на храна. Не искаме да казваме, че хората са лоши, – обяснява Елена Кузмова. – Надяваме се възможно най-много организации и заведения, които се припознават с каузата, да покажат своите добри практики. България вече е узряла за този проблем, за него трябва да се говори и хората да предлагат решения. ЕС казва, че до 2030 година боклукът, който се изхвърля трябва да се намали с 30 процента. Това означава, че искаме или не, много скоро България ще трябва да изпълнява регулации. Когато става дума за оползотворяване на храната без остатък не говорим за това, че на фестивала ще се предлагат боклуци за храна. Не, по-скоро ще се научим да използваме възможно най-много от хранителните продукти, например – листата на морковите и на целината да не се хвърлят, а да се използват за друго ястие и пр. Едно от заведенията, включени във фестивала ще предлага сладолед от обелки от картофи. Много такива примери ще дадем. Искаме този проблем да достигне до възможно най-много хора. “
Снимки: Ася Чанева
Солидарни граждани ще подкрепят тази вечер ромските семейства от столичния квартал "Захарна фабрика", които останаха без дом, след като на 15 април т.г. къщите им бяха съборени. В 19,00 ч. те ще се съберат на мястото на срутените домове и ще преспят..
Стотици вярващи от цялата страна се стекоха в Бачковския манастир, за да участват в традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. То започна в 8,00 ч. под звуците на камбанен звън и водено от епископ Сионий, игумен на Светата..
На втория ден след Великден започва Светлата седмица. Нарича се така заради светлината, която донася на света Христостовото Възкресение. Според православната традиция това е време, в което се прославят Светите апостоли и Богородица. Светлата седмица..
Българската православна църква, начело с Патриарх Български и Софийски митрополит Даниил и членовете на Светия Синод, отправи към вярващите християни..
Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил поздрави с "Христос воскресе!" и в пасхалното си слово акцентира на призванието на православните..
Традиционно в навечерието на Великденските празници децата от училище "Цар Симеон Велики", с. Иваняне, обл. София, проведоха благотворителен базар с..