Тази събота (11 май) на площад „Възраждане” в град Ябланица ще се проведе първото издание на Фестивала на халвата и локума, организиран изцяло от ученици. Те са подели тази инициатива, защото искат да вдъхновят своите връстници към предприемчивост и да покажат, че с упорит труд и образование младият човек може да стигне далеч. С програмата на събитието ни запознава 15-годишният Галин Александров от село Румянцево – един от организаторите на събитието:
Гостите ще могат да дегустират ябланските халва и локум – те са типични за региона и се отличават с традиционния си вкус. Ще има и музикална част с фолклорни песни и танци. В програмата са включени и мотивационни речи към младите хора, както и към по-възрастната аудитория. Предвидени са и презентации за това как производството на халва и локум в град Ябланица се е превърнало в традиция.
Като организатори получаваме подкрепа от страна институциите и възрастните, а идеята предизвиква интерес сред връстниците ни, казва още Галин:
Надяваме се след като фестивалът приключи, местните младежи да са се заредили с доза вдъхновение и желание за организиране на подобни събития и да се видят в същата светлина, в която ще се видим и ние.
Организирането на Фестивала на халвата и локума обаче не е протекло съвсем гладко:
Предизвикателствата, пред които се изправихме, бяха няколко. Едно от най-големите беше образната представа за фестивала. Идеята беше в главите ни като един облак. При срещите ни с ръководството на Община Ябланица, в разговорите ни с местните хора и с производителите на халва, представата за събитието започна да се прояснява. Така започнахме да откриваме пътя, по който да реализираме всяка стъпка от програмата на фестивала. Основните предизвикателства, свързани с организацията, бяха да успеем да се свържем с производителите на халва и локум и да привлечем тяхното участие, тъй като у тях имаше неверие и съмнение, породени от факта, че фестивалът се организира от деца. Въпреки това успяхме да спечелим тяхното внимание. Преминавахме през всяко препятствие чрез срещи с представители на местното управление и с разговори помежду си. Водеща беше представата ни за фестивала, не искахме да изневеряваме на посланието, което искаме да отправим: Ние творим със силата на диалога и нашето приятелство.
Организаторите се надяват основният ефект от фестивала да бъде превръщането му в традиция и въвличане на още подрастващи в подготовката му, заключава Галин Александров:
С нашата дейност целим да пробудим предприемчивостта у младежите и да им покажем добрия пример в наше лице. Искаме да сме свидетелство за това как хора като тях – от села или малки градове, могат да постигнат мечтите си и да работят за осъществяването на живота си – такъв, какъвто искат да го видят. Да знаят, че могат да постигат всяка промяна, която желаят и да повярват, че тя е възможна. Целта ни е да пробудим младежите и да сътворим доверие у възрастните хора към младите, защото ние сме бъдещето на този свят.
Снимки: личен архив
"Инвестирането в хората, образованието, иновациите и технологиите е ключът към успеха в бъдеще", заяви президентът Румен Радев на откриването на бизнес форум в Сингапур, в който участват представители на български и сингапурски компании. Държавният глава..
След поредния неуспешен опит за избор на председател на Народното събрание народните представители ще продължат да заседават от 10ч. на 22 ноември. На последното гласуване в сряда, 20 ноември, събралите най-много подкрепа бяха кандидатурите на Рая..
В дните 22 и 23 ноември Българската православна църква ще отбележи тържествено 100 години от освещаването на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски". Цял един век катедралата е "свидетел на всички вълнения, надежди и..
От следващата учебна година профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" може да бъде преместена в сграда в центъра на..
В Деня на християнското семейство, в брой 27 на предаването, слушайте: Какви неразказани френско-български истории разказва българското..
Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия..