Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Избрано от колекцията на Радио България...

Полезният хляб в празник и делник

Ботю Борисов за изначалното благоговеене към хляба наш насъщен

| обновено на 19.04.20 в 15:53

Хлябът, приготвен ръчно от пълнозърнести брашна и собствен квас, е ключ към така желаните здраве и дълголетие, той е истински дар Божий, убеден е Ботю Борисов – производител на повече от 50 вида хляб и още толкова хлебни изделия. В дните преди Великден почитателите на неговия хляб си поръчват и здравословни козунаци, в пекарната му се приготвя дори веган козунак. Искам да разсея заблудата, че от хляба се пълнее. Това се отнася само за хляба от бяло брашно. Този, който се приготвя по старите рецепти, е безценен доставчик на дневната доза от витамини, минерали, микроелементи и фибри. Хората трябва да си върнат изначалното благоговеене към хляба наш насущний и това е моята цел. – казва още г-н Борисов.



Ето и как започва всичко:

Първо завърших инженерна специалност, имам десет години практика и десет изобретения като инженер, които беше трудно да се внедрят в производството по „икономически причини“, както обясняваха по времето на социализма. Реших да изуча тази икономика, която беше против прогреса. Защитих докторат, започнах да преподавам в Икономическия университет (днес Университет за национално и световно стопанство). От 1970 г. активно се интересувам се от здравословно храненe. В началото особено много ме впечатлиха текстове на Петър Дънов, посветени на насъщния, а когато научих състава на хляба, който масово се произвежда у нас, се ужасих. Ето защо, след като се пенсионирах като преподавател, реших да започна производство на истински хляб, такъв, какъвто са приготвяли нашите предци. Всичко, което предлагам, е направено само от пълнозърнести брашна, без подобрители и оцветители, без бяла захар. Използвам кафява захар, но винаги когато е възможно я заменям с мед. В основата са лимецовите брашна, но в много видове хляб слагаме и ръж, ечемик, овес, елда, различни ядки.



Независимо от истинската мода, в която се е превърнал интересът към здравословните режими на хранене, вкусът на съвременния човек все така си остава повлиян от култа към пресния хляб с чудесен търговски вид. А само допреди стотина години българите най-много веднъж седмично си позволявали да ядат току-що изпечен хляб и го наричали „утрешен“, знаейки, че така е по-полезен.



От гледна точка на метаболизма учените са единодушни
– пояснява г-н Борисов. Процесите на обмяната на веществата трябва да се осъществяват при наличие на много минерали, витамини и пр., а пълнозърнестите храни дават такава основа. Особено лимецът, който има два пъти по-богато съдържание на полезни вещества в сравнение с конвенционалната пшеница. С пълнозърнестите храни ние стартираме метаболизма, а всички останали храни, които добавяме, оформят необходимата дневна доза за здраве и дълголетие на човека. Всичко, което научих, съм споделил в моята книга „За Хляба наш насущний“. Цитирал съм сравнителни изследвания за съдържанието на различните пълнозърнести храни, в частност лимецовия хляб и всякакви други продукти, които използваме, включително животински. Човек може да ограничи до минимум животинските продукти, без това да наруши неговия метаболизъм, но не бива да се отива до крайности и да заявяваме, че непременно трябва да станем вегетарианци или вегани. Човек трябва сам да почувства кое е най-добре за него. Аз например най-много обичам един хляб, в който има и ечемик. Прочетох научна публикация, в която шведски специалисти споделяха, че получили много добри резултати при хранене на онкоболни с ечемичен хляб. Трудно го постигнах, но сега имаме няколко вида такъв хляб, в който освен лимец и ечемик, слагаме още няколко продукта с доказан противораков ефект. Хлябът си съм нарекъл „Булгарика“, а имената на различните видове също са български – „Тангра“, „Орфей“, „Перун“.



Не знам точно кога се е появил козунакът у нас, но около Великден винаги са се приготвяли сладки хлябове. Със сигурност през XIX век вече е присъствал на трапезата ни. Мисля, че ние единствени в България приготвяме и великденския козунак от пълнозърнести брашна с квас. Е, не е толкова пухкав като другия… А веган козунака приготвяме с ядкови млека, куркума и много ядки и плодове, а тези, които са избрали подобен начин на хранене, много го харесват.



Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Скопие иска ревизия на вече подписани договорености с България

Външният министър на Северна Македония Тимчо Муцунски е провел телефонен разговор с новоизбрания външен министър на България Георг Георгиев, определяйки го като приятелски. "Поздравих го за избирането му и изразих решимост да укрепим..

публикувано на 17.01.25 в 08:40

България участва на изложението "Зелена седмица" в Берлин

България се представя на започващото днес международно изложение за хранително-вкусова промишленост, земеделие и градинарство "Зелена седмица 2025" в Берлин.  Престижният форум представя новостите в сектора и продължава до 26 януари. Акцент на..

публикувано на 17.01.25 в 07:55

Леко повишаване на температурите в петък

В петък, 17 януари, до обед ще бъде предимно слънчево, със слаб и умерен западен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 6° и минус 1°, в отделни котловини – до минус 10°, а максималните – между 2° и 7°. В София градусите ще варират от..

публикувано на 16.01.25 в 18:40