Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На пазар в Кубрат

БНР Новини

Неделният пазар в град Кубрат не е обикновено място за пазаруване. На тържището хората си дават среща, обменят информация, получават вести от близките си от чужбина. Тук продавачите-производители имат постоянни клиенти, сред които и много търговци, на които разчитат.

Снимка

А пролетта е сезонът, в който всеки бърза да засади градината си, да подреди зеленчуковите лехи. Тук, на кубратския пазар, производителите на разсад са на почитпрез април. Една от тях е Хасие Делиибрямова от Сливо поле, Русенско, която се занимава със зеленчукопроизводство от 20 години.

Сливо поле отдавна се слави като център на зеленчукопроизводството в този район с оранжериите, които осигуряват основния поминък. Намираме Хасие Делиибрямова да разговаря с хора, доволни от разсада за домати, купен миналата година от нея и сега дошли да се осведомят за различните сортове:

Производител съм от Сливо поле, произвеждаме рано на пролет разсад домати. Садим го в нашите оранжерии, а част от него продаваме на пазара. Оранжерийното производство на домати е основно занимание за нас, освен това отглеждаме и картофи. Ходим по пазарите, за да може да си продадем продукцията. Семейството ни изцяло е заето в производството. Оранжериите ни заемат 3 дка площ и в усиления сезон наемаме и работници – разказва Хасие.

Студовете, с които дойде пролетта у нас, бяха предизвикателство за стопаните от Североизточна България. Измръзнаха ранните ни краставички, споделя Хасие. Имаше период, в който снегът беше много, токът беше спрял и трябваше да се справим със ситуацията. Тук – на пазара, много разчитам на доверието на моите клиенти – допълва Хасие, като дава съвети на сина си Синан, който е заедно с нея на пазара в Кубрат.

Хасие Делиибрямова
Жената споделя, че първоначално не са имали смелост да се включат в програмите за субсидии, но: Животът учи – казва тя и уточнява, че по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) получават субсидии. Тъй като семейството има 20 дка овощна градина със сини сливи и обработва площи със зеле, получава допълнителни субсидии по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 г. за отглеждане на старибългарскисортовеплодове и зеленчуци.

На изпроводяк Хасие казва: Разсадът е като едно дете. Трябва да го гледаш на определена температура. Когато е много студено – да му дадеш необходимата температура, а когато е топло – да намалиш градусите. Що се отнася до пазара – с всяка изминала година е все по-трудно. Сега на пазара има повече производители, отколкото клиенти.

И Красимир Чавдаров е от Сливо поле, продава доматен разсад заедно със сина си:

Красимир Чавдаров



Притежаваме 9 оранжерии и произвеждаме предимно ранни сортове домати, пипер, краставици. След това продаваме продукцията си, предимно на пазара в Русе. От 20 години съм в зеленчукопроизводството. С годините става по-трудно, защото външният внос пречи на местното производство. Цялото семейство е ангажирано в тези оранжерии, само в усиления летен период се налага да наемаме работници. В нашия сектор всичко е много скъпо – семена, тор, но най-скъп е трудът. Зимата ни изненада, оранжериите трябваше допълнително да се отопляват с печки, а всичко това са разходи.

Напускаме пазара, отнасяйки със себе си атмосферата на този малък лудогорски град и с надеждата за една добра стопанска година.

Снимки: Шевкие Чакър



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учителите са в стачна готовност, искат увеличение на заплатите

77% от работещите в средното образование са готови да излязат на протест с искането да бъдат увеличени заплатите в сектора, според национално проучване на КТ "Подкрепа". Половината от анкетираните се обявяват за национална ефективна стачка, около 25% –..

публикувано на 21.11.24 в 13:46

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 27

В Деня на християнското семейство, в брой 27 на предаването, слушайте: Какви неразказани френско-български истории разказва българското училище "Надежда" в Сен Назер и Рен във Франция, разговор с основателката му Надежда..

публикувано на 21.11.24 в 12:00

Новото божоле пристига тази вечер в София

Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия четвъртък на ноември се посреща първото младо вино божоле. Традицията вече близо 20 години се..

публикувано на 21.11.24 в 11:56