Скоро България бе включена в 10-те най-добри туристически дестинации в света в едно от най-престижните американски списания за вино „Wine Enthusiast“. Страната ни се нарежда на второ място сред винени дестинации, като Франция, Италия и Испания. Причина за тава почетно звание е оценката на журналистите енолози Джеф Дженсън и Майк де Симоне. По покана на Националната лозаро-винарска камара, преди две години, издателите на американското списание са имали възможността да посетят наши лозя и изби и да се запознаят с културно-историческото наследство на страната ни. Също така, двамата журналисти участваха в журито на Concours Mondial de Bruxelles, който миналата година за първи път се проведе в Пловдив. Като основна причина за високата оценка на страната ни американците посочват винарски комплекси, които не само са високотехнологично оборудвани и произвеждат отлични вина, но и предлагат чудесни условия за дегустации.
В страната ни има общо 204 фирми за винопроизводство. Какви са характеристиките на този отрасъл в северозападната част на страната ни? Възможно ли е там да се произвеждат качествени вина, достойни за световния пазар? Отговор ни дава енологът Адриана Сребринова.
Когато се говори за вино, за този съвършен продукт, трябва да се започне от далеч. Това разнообразие на географията, което притежаваме в северозападна България, ни предоставя разнородност на почвите, които около региона на Белоградчик са датирани на 240 млн. години и съдържат невероятно количество минерали и хранителни вещества. Те от своя страна придават специален характер на гроздето, а оттам и на виното. Липсата на промишленост е минус за този край, но това води до голям плюс за тези, които отглеждат растителни продукти. Тук почвата и въздуха са чисти. Това води до съвършен баланс на показателите в отглежданото грозде. Ние не претендираме, че вината от този регион са най-добрите, но те са уникални и отличителни, вкусни, сочни и игриви. Всичко това е благодарение на природата.
По данни на Министерството на земеделието и храните за 2016 г., в България са произведени около 160 милиона литра вино. В страната има богато разнообразие от чужди сортове винено грозде, но ние притежаваме свои собствени, които не отстъпват по нищо на другите.
През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..
Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..
Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..