Щом стъпите в подножието на Троянския Балкан, търсете знаците – те ще ви водят нагоре по козите пътеки. А ако ви лъхне ухание на боровинки, то непременно се огледайте за хижа „Амбарица”! Там ви очаква най-дъхавият фестивал с мастиленолилави нощи, свеж повей от планината и дръзновени хора с отворени сърца.
Вкусно сладко от боровинки, но всъщност много повече – в края на тази седмица третият Фестивал на боровинките ще насели местността около хижа „Амбарица” с почитатели на даровете на планината. Така още в петък най-нетърпеливите туристи ще бъдат приветствани с музикално парти под звездното небе.
Преди три години Ема – новата стопанка на хижа „Амбарица”, споделя мечтата си да има Фестивал на боровинките, а групата приятели около FREERIDERZ решава да я сбъдне. Днес равносметката е пълна не само с безброй бурканчета ароматно сладко, но и със значима помощ за планинския дом. Поредният фестивал също ще бъде наситен с разнообразни събития – от традиционното бране на вкусния плод през филмовите прожекции на екологична тематика до концертите в най-разнообразни стилове.
Новото е, че имаме по-силна музикална програма–разкрива Йорго Пецас. –Разбира се, това не е музикален фестивал – хората вече са малко отегчени от тях и имат нужда от нещо по-различно. Затова и наблягаме повече на различните кръжоци. Например имаме кръжок по народни танци, за правене на натурална козметика и на сурови сладки, както и за прочутите мекици на хижа „Амбарица”. Голямото име в музикалната програма пък ще бъде Теодосий Спасов – към него ще се присъедини младият изпълнител Иван Шопов, с когото имат общ „Балкански проект”. Има и други интересни имена, сред които са фолклорната формация „Авигея” и Two Cities One World на двама българи, живеещи зад граница, с хубави гласове и хубав албум.
Сред толкова много занимания и кристален въздух в планината, апетитът се изостря... за амбаришки мекици. Организаторите обещават да разкрият тайната на лакомството, за което сутрин се извиват опашки, но с уговорката, че то не става вкусно без лилава усмивка. А за да има с какво да го гарнират, гостите на фестивала ще трябва да оберат боровинките в околността. Участниците ще бъдат разделени на две групи, които ще се състезават помежду си и със собствен труд ще сварят сладкото (от организаторите – захарта).
Ала тъй като всяко нещо си има край, от всички се очаква на финала да проявят смирение към планината.
За нас от първостепенна важност е когато приключи фестивалът, природата да бъде непокътната – казва Йорго Пецас. – И смея да твърдя, че от много фестивали, на които съм присъствал, ние го постигаме по възможно най-добрия начин. През м.г. например не сме използвали нито един пластмасов продукт. Хората са съпричастни, помагат в чистенето – нещо, което ни доставя удоволствие да виждаме, че се заражда у българите като начин на мислене.
Ако имате екологично съзнание и искате да помогнете за обновяването на хижа „Амбарица”, ако не ви достига дъх в прашния и горещ град или жадувате за приключение, не се колебайте – станете с изгрева, вземете раницата и ходом марш към Стара планина.
Снимките са предоставени от организаторите на фестивала
Стари български села с уютни къщи за гости, тишина, разходки сред природата и вкусна домашна храна. Селският туризъм се превръща в предпочитан форма на отдих, особено сред семейства и млади хора, които избират природосъобразния начин на..
Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го видиш с очите си, но и да го вкусиш с небцето си . Всяко българско село, всеки град или регион си има своя специфичен дъх и аромат. Един от начините да ги опознаете са кулинарните маршрути,..
Лятото може да е незабравимо не само с почивка край морето, а и с разходка до дивите плажове на Дунава. Всяко от градчетата по бреговете на голямата река си има своето място, където човек може да разпъне чадър и да стъпи върху фините речните пясъци...
През 2009 г. една държавна компания в Шанхай пуска на пазара кисело мляко с марка "Мусилиян", както наричат село Момчиловци в Китай. Появата..