Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Празник на гърнетата“ в Добруджа

Снимка: архив

За осми пореден път община Крушари e домакин на кулинарния фестивал „Празник на гърнетата”, на който могат да се опитат типични за Добруджанския край гозби. 

В съботния 18 юни участниците се представят с домашни гозби в няколко категории: основни ястия – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка. Според регламента на състезанието блюдата задължително трябва да бъдат поднесени в глинено гърне,глинена тава или тиган. Надпреварата ще събере и майстори-винари, които могат да представят в конкурса "Бучни пръчка, пий вино" своята продукция от местни добруджански сортове.  И още една изненада - ще отвори врати и пазар "Насред село, на мегдана", на който стопани ще предлагат домашни продукти - мед, мляко, сирене, плодове, зеленчуци, цветя, билки и подправки. През целия ден самодейни състави ще представят богатството на добруджанския фолклор.Макар и виртуално, ще присъстваме на този „вкусен“ празник чрез разказа на Димитрина Желева, директор „Хуматитарни дейности“ в община Крушари и главен организатор на събитието.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево, на места с мъгли във вторник

През нощта  ще преобладава ясно и почти тихо време. В сутрешните часове на 26 ноември на места в низините, котловините и около водните басейни ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, в..

публикувано на 25.11.24 в 18:15

“Български пощи” очакват детските писма до Дядо Коледа

Националната пощенска служба на Бългрия организира за 30-а поредна година конкурс за най-красиво писмо до Дядо Коледа. Писмата трябва да бъдат изпратени на "Български пощи" до 18 декември с надписан плик “За Дядо Коледа”, адрес на подателя и..

публикувано на 25.11.24 в 18:02
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски ученици научиха как се приготвя шопска салата

Българският посланик в Япония Мариета Арабаджиева и преводачът Елена Куцарова запознаха учениците от гимназия “Нагареяма” в префектура Чиба с българските кулинарни традиции. “Посещението започна с готварски уъркшоп, в който се..

публикувано на 25.11.24 в 17:14