Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домашното пиво – не само тръпка, а и стъпка към нов занаят

БНР Новини
Снимка: предоставена от организаторите

Голямата награда от Четвъртия международен конкурс за домашно пиво тази година беше присъдена на Михаил Ферко от Словакия, който впечатли журито от дегустатори с тъмната и високо-алкохолна бира Айсбок. Пивото се открои с богат малцов вкус, сладост, галеща небцето отначало, лек горчив оттенък, след преглъщане и предизвикващ сетивата плодов аромат. Само с глас по-малко се размина от победата също неговата „TBD“ (Tobediscovered), „пиво с голям потенциал за развитие“, както го определиха част от дегустаторите. Категориите, в които се състезаваха домашните производители бяха: Белгийска пшенична бира (Wit), силни лагерни бири (bock), пушена бира (Rauch), американски IPA и експериментални бири.


Докато дегустаторите се мъчеха да постигнат съгласие, коя от участващите близо 90 вида бира е „Гранд шампион“, любителите имаха далеч по- разпускащ следобед. Близо 400 литра домашно и крафт пиво посрещнаха посетителите в столичния клуб „Терминал 1“, а пиенето беше „на корем“.


Председателят на Асоциацията на домашните пивовари Темелко Пампов разказа пред Радио България повече за конкурса и за създаването на бира в домашни условия:

Всички бири, които се представиха, бяха на изключително високо ниво. Финалистите бяха оценявани от компетентно жури, включващо Людмил Фотев, Свилен Кириловски, Йордан Ченков, Петер Богнар и др. С голяма мъка избраха „Гранд шампион“. И 5-те кандидата имаха всички качества, да бъдат победители. Трудно се намират на пазара толкова силно-алкохолни бири. Хоби-пивоварът прави всичко сам, включително и оборудването.  След като бъде направена бирата и е споделена с приятели, тя винаги е тема за разговор и често се запалват и други хора.

Макар и замаяна от приятната обстановка в клуба и вече 4-ата изпита чаша, този път английски ейл, нямаше как да не забележа най-шумната и усмихната компания от хора – Обществото на колекционерите на бирени артикули в България.


Техният координатор Огнян Аспарухов сподели мнението си за събитието, а след това разказа за своята колекция.

Хубавото е, че всяка година се увеличават участниците, следователно се увеличава и броят на различните видове бири, а това е обогатяване на бирената култура на българина. Най-много ми хареса пушеният стаут (stout). Аз колекционирам подложки за бира – над 12 хил. от различни държави. Моите колеги събират капачки, етикети, кенове, чаши, бутилки, отварачки и т.н. Това, което ни обединява е бирата. Хубавата бира върви с добра компания. Надявам се, че част от бирите, които пробвах днес, скоро ще мога да си закупя от магазина. Това вече е факт за победители в предишни конкурси, които вече отвориха микропивоварни и радват феновете си от Варна (Гларус) до Горна баня (Blek Pine).

Лицата на винаги присъстващите на подобни събития бирени фенове се редуваха с нови физиономии на начинаещи запалянковци. Опашките пред щандовете за наливна бира се сливаха една с друга. Въпреки това, нямаше нито един сърдит поглед. Силата на бирата бе очевидна – създава уют и позитивни емоции. Начинаещият пивовар Васко с усмивка разказа:

Дойдох на конкурса с любителски и професионални цели. Идеята е да придобия базисни знания тук и да ги вложа в моето начинание. В началото за мен беше хоби. Родителите ми бяха против, защото използвах домашните тенджери. При първите опити имаше леки несгоди. Вече се занимавам по-професионално и си правя пивоварна инсталация, за да произвеждам по-качествен продукт. Няма нищо по-хубаво от споделената с приятели бира и от тяхното признание.


Домашното пивоварство печели все повече симпатизанти, а участниците в конкурса разказаха, че тръпката и емоцията, която им носи собственото производство, са завладяващи. С гръм и трясък беше разбит стереотипът за бирата като питие, радващо се основно на мъжка аудитория. Нежно женско присъствие имаше както в журито, така и сред домашните пивовари. Победителите по категории обаче бяха само мъже – Иван Вуков (белгийски вит), Михал Ферко (бок бири), Христо Цочев (американски IPA), Кирил Змирчюк (пушена бира) и Михал Ферко (експериментална).


Четвъртият международен конкурс за домашно пиво приключи с награждаване на най-добрите, много усмивки, ръкопляскане, пожелания за здраве и естествено – „Наздраве“.

Снимки: Луиза Лазарова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Камелия Нейкова

Обществен съвет на ЦИК: За първи път партия е извън парламента заради 21 гласа

За пръв път в новата българска изборна история крайният изборен резултат оставя състезаваща се в изборите партия извън Народното събрание с резултат от 3,999% ("Величие") поради недостигащи 21 гласа. Това се посочва в становище на Обществения съвет..

публикувано на 05.11.24 в 17:41

Екатерина Захариева е одобрена за еврокомисар

След над три часа изслушване в Европарламента българската кандидатура на Екатерина Захариева за еврокомисар беше одобрена. Тя ще отговаря за ресора "Стартъпи, проучвания и иновации". След изслушването в Европейския парламент Захариева заяви, че то е било..

публикувано на 05.11.24 в 17:20

Вървим ли към поредните избори и докога

След като за седми пореден път, в рамките на три години, България направи своя избор за народни представители, резултатите от вота осветлиха някои задкулисни игри. Една дребна на пръв поглед подробност при отчитането на гласовете за партия "Величие",..

публикувано на 05.11.24 в 11:45