В днешно време светът предлага какви ли не развлечения, но най-лесният начин да се отпуснем след тежкия ден си остава един – да си позволим,да се поглезим с чаша качествено вино. Като младши кулинар и старши любител на виното, често се чудя как да комбинирам вечерята си с подходящ сорт вино. Е, вече няма нужда да се колебая, защото имам възможността за един ден да се науча как майсторски да съчетавам тези две блага. Къде? В новата българска винена академия Wine & Spirits Academy Bulgaria, която работи с английската такава Wine And Spirit Education Trust.
Wine and Spirit развива дейност в 66 държави по целия свят и позволява на хората да получат качествено висше образование в науката за вината и да превърнат хобито си в професия. През 2014 г. около 61 хил. студенти са завършили различни курсове от програмата. Още от 1969 г. професионалисти от винената индустрия получават сертификати, а от скоро такава възможност имат начинаещите ентусиасти и в България. Академията поставя виното на много високо ниво, помага му да излезе от рамката на забавлението и да се пренесе в дебрите на науката.
Димитър Николов, WSAB лектор и винен експерт с 12-годишен опит, получил образование в ISG Chicago и Advanced Level в WSET London, разказва за атмосферата в дните на обучението:
Ние от академията предварително изпращаме учебните материали, за да могат участниците да дойдат подготвени. Обучението протича в интерактивна среда и завършва с изпит. За първо ниво има тест с 30 въпроса, чиито отговори после се проверяват в Англия. Ако 70% от отговорите са верни - получавате сертификат. Курсът се провежда в среда от 15 човека и трима лектори. Лекторите въвеждат всички в света на виното, прави се план за деня. Той включва дегустация преди обяд и дегустация след обяд. Има практическо обучение как се отварят бутилки с пенливо вино, бяло и червено вино. Следва уъркшоп за съчетанието на храна с вино. Обучението продължава целия ден. Примерен въпрос за първо ниво е „Какъв вкус се асоциира с вино, което е лежало в дъбови бъчви? А отговорите са: малина, пъпеш, ябълка или ванилия. Именно вкусът на ванилия се свързва с виното, което е лежало в дъб. Ние преподаваме за самото вино, за неговите характеристики, за спецификите на региона, от който идва, за сортовете, за световните практики.
Съратници на Димитър в обучението са Александър Скорчев – WSAB мениджър, номиниран лектор и винен експерт с 11 години опит във винената индустрия като главен сомелиер и байър, и Едуард Куриян. Те притежават WSET Advanced сертификати и са настоящи WSET Diploma студенти.
Обучението не е евтино, но е уникално и е подходящо за всяка автобиография. Лекторите разказват, че до скоро винената култура в България е била в застой, но през последните две години, тя магически започва да процъфтява отново и да настига другите европейски страни. Виненото образование градира в 4 нива – от начинаещи до експерти.
Един привидно аматьорски въпрос обаче се оказва доста сложен – как правилно да съчетаем виното с храна? Ето коментара на Димитър:
Колегите ми често казват: „Тук правилото е, че няма правила”. Това до голяма степен е вярно, но все пак има определени норми, които трябва да се спазват, когато съчетаваме храна с вино. Обикновено плътността на виното и плътността на соса на ястието трябва да са идентични, киселинността или сладостта също. Например трябва да съчетаем високоалкохолното плодово вино със сочно червено месо. Винаги се стараем да съчетаем основните характеристики в дадено ястие с подобни такива във виното. Има и практики, в които виното е точна противоположност на ястието. Има твърдения, че червените вина вървят само със сирена, или че не могат да се съчетават с риба. Това не е вярно. Има някои основни правила, които трябва да се спазват,но понякога случайно се получават чудеса.
Димитър, Александър и Едуард определят академията като сбъдната мечта. Какво по-хубаво от това, човек да превърне хобито си в професия. Свободните места за курсисти в академията свършват буквално за секунди. На начинаещите винени ентусиасти като мен пожелавам – „Наздраве и успех!”.
В "България днес" на 5 ноември отново обговаряме политическата ситуация след извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Вървим ли към нови предсрочни избори, възможно ли е касиране на избори и какъв е мащабът на..
За пръв път в новата българска изборна история крайният изборен резултат оставя състезаваща се в изборите партия извън Народното събрание с резултат от 3,999% ("Величие") поради недостигащи 21 гласа. Това се посочва в становище на Обществения съвет..
След над три часа изслушване в Европарламента българската кандидатура на Екатерина Захариева за еврокомисар беше одобрена. Тя ще отговаря за ресора "Стартъпи, проучвания и иновации". След изслушването в Европейския парламент Захариева заяви, че то е било..
Няма точна статистика какъв е броят на българите по света, но справка на Министерството на външните работи от м.г. сочи, че зад граница са около..
Новата работна седмица започваме разнообразно и с надежда за по-успешна, развита и светла „България днес“. Ще поговорим..
Конезаводът "Кабиюк" в село Коньовец е най-старият в България, основан през 1864 година от русенския валия Мидхат паша с цел производство на коне за..