Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърница пази неповторимия вкус на родопския кашкавал

БНР Новини
Снимка: Шевкие Чакър

Семейството на Исмаил Караджов от китното родопско градче Сърница  ревниво пази традициите и вкуса на родопския кашкавал.

Как се е родила идеята за създаване на семейна мандра?


Нашето населено място се намира в сърцето на Родопите. Въздухът е кристално чист, животните се хранят само с чиста трева и има много качествено мляко. Идеята за производство на родопски кашкавал се възроди, след като една гръцка фирма, която беше проучила, че в Родопите има много качествена суровина, закупи във Велинград бившата мандра на Сердика и ме помоли да им изкупувам мляко от региона. Става дума за 2001-2002 година – разказва Исмаил Караджов. – Докато изкупуваме млякото един наш роднина, който едно време е произвеждал кашкавал и сирене по стар традиционен начин – на ръка, започна да прави кашкавал за нас. Установихме, че млекопроизводителите имат интерес към нашия кашкавал – традиционния, чистия. И така започнахме малко по малко да правим кашкавал на ръка. Това продължи няколко години.

Какви млечни продукти произвеждате?

Кашкавал, масло и извара. Имаме три цеха, в които произвеждаме тези три продукта. Сега разширяваме мандрата за производство на бяло саламурено сирене, кисело мляко, прясно мляко и топено сирене. Целта ни е продуктите ни да бъдат сто процента чисти и произведени с мляко от региона. Не изкупуваме мляко от други места, защото качеството пада.

А на какво се дължи необикновеният вкус на техния кашкавал? Отговорът е, че за вкуса допринася най-вече млякото. Тъй като районът на Сърница е екологично чист, а и животните тук не се хранят с фуражи. Като суровина се използва първа категория мляко. Другият важен момент е маята. В мандрата се работи със закваска на растителна основа и българска млечна култура. Освен това хигиената е безупречна.

Какъв е приносът на европейските проекти?

В началото не бяхме чували за евпропейски проекти, но ако не бяха европейските субсидии, нямаше да можем да стигнем дотук, щяхме да забуксуваме, да се уплашим и може би да се откажем. Машините са много скъпи и без средства от европейските фондове не може да си ги позволим. Ако не бяха средствата по европейски проекти, нямаше да стигнем дотук. Те ни помагат много.

А какво ще кажете за конкуренцията? Собственикът на мандрата отговаря с усмивка:

С конкуренцията се справяме, защото продуктът ни е много качествен. Даже бих казал, че нямаме конкуренция. Формулата е – добро качество и висока цена. Ако качеството е ниско и цената е ниска, тогава може да говорим за конкуренция. Нашите кашкавали са едни от най-скъпите, но наблягаме на качеството и така се спасяваме от конкуренцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учени обсъждат историята и перспективите на Западните български покрайнини

Институтът за исторически изследвания към Българската академия на науките организира днес, 8 ноември, научната конференция на тема "Западните български покрайнини - история и перспективи" по повод 100-годишнината от Учредителния конгрес на..

публикувано на 08.11.24 в 07:20
Снимка: Български антарктически институт

Българска полярна експедиция за 33-ти път изследва Ледения континент

Трийсет и третата българска полярна експедиция се отправя към Антарктида, за да продължи научните си проучвания в сътрудничество с учени от различни страни. За първи път на изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" са и пътешественици от две..

публикувано на 08.11.24 в 06:35

Очаква се повишение на дневните температури с 1-2 градуса

В петък , в котловините и равнините ще има мъгли. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, в София - около минус 3°.  По Черноморието сутринта ще е около 3°. През деня ще е слънчево. Очакват се максимални температури от 14° до 19°, в София –..

публикувано на 07.11.24 в 17:48