През целия месец ноември ресторантите в София, Варна, Бургас и Пловдив на известна кулинарна верига ще предлагат меню от 12 стари кулинарни рецепти от района на Природен парк „Българка”. Инициативата е част от кампанията на WWF България „Кулинарните тайни на Природата”, която има доста по-далечен замисъл – връщане в планината на изчезващи местни породи като старопланинската овца.
Първата крачка
За отбелязване е, че в конкретния случай идеята е тръгнала не от природозащитниците, а от кулинарната верига, известна с широко разпространените си салати, приготвени по типични български рецепти. Тя се обърнала към WWF с молба да им посочат местни фермери, които да произвеждат за тях натурални продукти, разказва Райна Попова от WWF. „В хода на разговора идеята се разви. Решихме, че можем да опитаме нещо по-интересно и по-амбициозно. Така се роди инициативата „Кулинарните тайни на природата”, която свързва опазването на околната среда с кухнята на градския човек. Тези 12 традиционни рецепти ги изровихме от старите кулинарни книги и в разговор с местните хора. Искаме познатия от детството ни вкус, този от гозбите на баба да стане достъпен за градския човек, с неговото интензивно и забързано ежедневие. Който малко или много се е откъснал от тези традиции, а е важно да не ги забравяме.”
„Лъжлив Съби“
„Лъжлив Съби” е най-интригуващата рецепта. Какво се крие зад това наименование ще разберете на място. Повечето от гозбите са от тревненския край, затова названията на гъбената чорба, салатата, запеканката, сачът са все „по тревненски”. Сред другите ястия има любопитни съчетания като свинско с картофи, сини сливи и праз или пък стар боб с маслини. Последният специалитет най-много допада на Райна.
Скритите услуги на природата
А сега към малко сложната връзка на бабините рецепти с връщането на лалугера или лешоядите. Става дума за търсене на пътища за възнаграждаване на т.нар. екосистемни услуги, онези ползи за обществото, които носи опазването на природата, в случая на биоразнообразието. „Цялата идея се върти около възстановяването на една специфична и застрашена от изчезване средностаропланинска порода овца, която в миналото е била характерна за региона на Природен парк „Българка”, обяснява Райна Попова. Десет процента от приходите от ястията по бабини рецепти ще се заделят във фонд, който ще отиде за закупуването на агнета от въпросната порода. Тези агнета ще бъдат предоставени на местни земеделски производители, които да ги отглеждат по планинските пасища на Природния парк „Българка”. По този начин те ще предпазят планинските пасища от изчезване, тъй като гората постепенно ги превзема, ако там няма паша на добитък.А пасищата пък са важни като местообитания на емблематични видове, какъвто е например лалугерът. И е важно да ги съхраним.”
А лалугерът пък е храна за други изчезващи видове, като хищните птици например. Неговото възвръщане се очаква да върне в планината и редки видове орли и лешояди. Хитроумно измислено, нали?
Възвръщане на стар поминък
Кампанията има и още един положителен ефект. „Това ще даде възможност за възраждането на един поминък, който малко по малко затихва, било заради обезлюдяването, било защото животновъдството напоследък не е в разцвета си, меко казано. Надяваме се, макар засега това да е по-скоро в сферата на пожелателното, един ден да успеем да затворим веригата. И до пазара и кухните на ресторантите да стигне крайният продукт – мляко, масло и сирене от тези изчезващи овце, които в момента се опитваме да възродим.”
„Кулинарните тайни на Природата” е част от инициативата на WWF „Скритите услуги на Природата”, която демонстрира на практика възможностите за реализиране на частни схеми за плащания на екосистемни услуги в България, в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”.
България се представя със собствен щанд на есенното международно туристическо изложение в Букурещ, което се провежда от 21 до 24 ноември. Посетителите на щанда ни се снимат за спомен на фона на фото пана с красиви кадри от различни краища на България,..
"Инвестирането в хората, образованието, иновациите и технологиите е ключът към успеха в бъдеще", заяви президентът Румен Радев на откриването на бизнес форум в Сингапур, в който участват представители на български и сингапурски компании. Държавният глава..
В дните 22 и 23 ноември Българската православна църква ще отбележи тържествено 100 години от освещаването на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски". Цял един век катедралата е "свидетел на всички вълнения, надежди и..
На Терминал 2 на софийското летище днес бяха открити нови паркинги с над 1000 паркоместа, включително специални зони за хора с ограничена подвижност и..
Националната пощенска служба на Бългрия организира за 30-а поредна година конкурс за най-красиво писмо до Дядо Коледа. Писмата трябва да бъдат..
Борислав Сарафов отговаря на всички изисквания и има качества да бъде избран за главен прокурор. С тази позиция излязоха комисиите по атестирането и..