Можем до безкрай да се оплакваме от проблеми и недоимък, но дойдат ли празници нищо не е в състояние да ни откаже от почивки и забавления! Съдейки по статистики и експертни наблюдения, шестте дългоочаквани почивни дни покрай Първи май и Гергьовден са били оползотворени от българина както подобава. А това ще рече на път и на обилно отрупана софра.
Над 200 милиона лева е дал нашенецът за транспорт, хотелски нощувки, ресторанти, разходки с корабчета, спа процедури, вкусни чевермета и тем подобни глезотии. По данни на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ), през последната седмица, само за ваканцията си в чужбина, българинът е похарчил около 90 млн. лв. И тази година празничните дни бяха повод сънародниците ни да си подарят ваканция далеч от дома, като 140 хиляди от тях се отправиха зад граница. В същото време двойно повече нашенци предпочетоха да подкрепят родната икономика и избраха България като място за пролетната си ваканция.
Увеличение на пътуванията зад граница е било забелязано също и по Великден, като преобладаващият избор и тогава, и през изминалите дни е съседна Гърция. Според Румен Драганов, директор на ИАОТ, българският турист има пари и той търси добро обслужване, както и добра храна. Всичко това той открива в съседна Гърция. „Тези 140 000 българи отидоха в Гърция, защото у нас нямаше достатъчно отворени хотели и ресторанти по това време” – заяви разочарованието си Драганов пред българска медия. Истината е, че при по-добра далновидност от страна на родните предприемачи, част от изхарчените 90 млн. лв. за задгранични пътешествия, можеха да се влеят в нашата икономика. Но това е друга тема…
А иначе за разлика от българските си колеги, гръцките туроператори проявиха гъвкавост и предвидливост, като предложиха супер изгодни пакети за ранни записвания. И както се очакваше, офертите им бяха разграбени като „топъл хляб” още през март. Безспорен хит тази година са курортите в Северна Гърция и най-вече в Халкидики. През последните дни хиляди нашенци избраха да посетят Атон или т. нар. „трети ръкав” на полуострова, където се намира Атонската света обител, включваща и нашия Зографски манастир. В близкия град Уранополи пък звучеше предимно българска реч, а най-търсената атракция бяха разходките с круизни корабчета покрай накацалите на брега манастири. През последните години районът се наложи като традиционна празнична дестинация за българските и македонските туристи. Затова в много от местните ресторанти менютата са изписани на български, а сервитьорите са… сезонно наети нашенски кадри.
Мнозина посрещнаха Гергьовден и в южните курорти на съседна Турция, където си подариха ранно море. Сърбия пък привлече родните чревоугодници, които си устроиха незабравим пир на чеверме и ракия. Между другото, през последните години западната ни съседка се наложи като търсена дестинация за кулинарен туризъм благодарение на чудесната си кухня и сравнително ниските цени. А някои сръбски курорти разчитат най-вече на българските туристи. Такъв е случаят с почивните бази край Власинско езеро близо до границата ни. В местните хотели отсядат предимно нашенци, за да похапват сръбска скара и да обикалят язовира с водно колело.
Напливът към чужбина през шестте почивни дни обаче още не означава, че българинът се е отказал от родните курорти. Напротив! Въпреки безобразно дъждовното време и необичайните за началото на месец май ниски температури, 350 хиляди нашенци предпочетоха да подкрепят българския туризъм, като се отправиха към курортите ни. За жалост едва малка част от хотелите в крайбрежните комплекси бяха отворени. Затова пък повечето от тях буквално се пукаха по шевовете от подранили, макар и разочаровани от лошото време, летовници. Мнозина пък избраха да прекарат няколко дни на село, за да се наслаждават на чист въздух, красива природа и вкусна домашна храна. Селищата в Родопите и Стара планина, в които има къщи за гости, посрещнаха туристите с разнообразни развлекателни програми. А те включваха разходки в планината между два дъждовни пороя, джип сафари по черни пътища, спа процедури с минерална вода, риболов и разбира се … неотменното гергьовденско чеверме, обилно полято с руйно винце и люта ракия.
Снимки: Венета Николова
През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..
Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..
Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..