Европейският фестивал на зооморфните маски се проведе в италианския град Исерния и събра над 400 участници от 12 държави.
Както се досетихте от името на събитието, става дума за обредите на предците, в които мъже са се преобличали като животни, за да призовават плодородието на земята, завръщането на пролетта и прогонването на болестите. Кожи, барабани, кравешки хлопки говорят на древен език, съхранил чара си до наши дни.
Но Европейският фестивал на зооморфните маски е не само празник на миналото, а и възможност за укрепване на чувството за принадлежност към културно наследство на цяла Европа. И нашите кукери бяха там, естествено.
Освен тях имахме още един свой човек. Пепи Нешева, представител в България на Академия италиана дела кучина дори разкри тънкостите на нашата кухня там.
Тя сподели и как животинските гиздила на чаушите от Разлог са дефилирали с кукери от още 11 страни. Пепи е разказала пред гастрономите в Исерния що за чудо е разложката капама. А те надлежно я разпитали за рецептата.
Снимки: личен архив на Пепи Нешева