Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Румънците ще посрещнат най-скъпия си Великден от 30 г. насам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънците ще посрещнат най-скъпия Великден от 30 години насам, предупреждават икономистите в страната и допълват, че традиционните продукти за празничната трапеза са поскъпнали с между 10 и 30 процента. Като основна причина те посочват инфлацията, която достигна два пъти средната за Европейския съюз и повиши цените на традиционните великденски храни, съобщават румънските медии, цитирани от БТА.

Земеделците и търговците пък се аргументират с нарастващите производствени разходи. Удвоили са се цените на семената, селскостопанските машини, електричеството и газа.

Заради всичко това северните ни съседи преизчисляват бюджетите си за великденската трапеза. Някои потребители са принудени да намалят количеството продукти, които купуват, или дори да се откажат от месни ястия.

По-скъпи са козунакът, сиренето, маргаринът, сезонните плодове и зеленчуци. Един килограм сирене например струва колкото килограм агнешко на пазарите в Сучава, съобщава в свой репортаж по темата RomaniaTV. Зеленият лук, магданозът и копърът варират между две и три леи (0,80 ст. и 1,20 лв.) и за връзка, а стрък свежа зелена салата може да излезе и шест леи (2,4 лв). Килограм козунак струва средно 100 леи (40 лв.).

Изследване, проведено от румънска банка и цитирано от Аджепрес, показва, че румънците отделят средно по 800 леи (320 лв.) за Великден. Над 900 леи (360 лв.) е бюджетът за семейства с деца.

В същото време четирима от десет румънци, които харчат над 1000 леи (400 лв.), предпочитат да прекарат Великден в ресторант, на почивка в страната или в чужбина.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна