Български вина от изискани сортове и колбаси бяха представени в Европейския парламент в Брюксел под мото "От лозата до виното". Инициатор на проявата бе евродепутатът от Европейската народна партия Илия Лазаров. На събитието бяха и производители на български колбаси, които сами представиха продукцията си.
На събитието присъстваше и министърът на екологията Манол Генов. Той е от Асеновград, откъдето е и маврудът.
"Идеята беше да представя именно тук български вина от български сортове грозде - нещо, което ни отличава. Никъде няма "Мавруд", "Гъмза", "Тамянка", "Димят", мелнишки вина", сподели Лазаров.
"Всички видяха, че България по нищо не отстъпва на водещи държави като Франция, Испания, Италия в този вид продукция. Трябва да имаме увереност в своите качества, трябва да ги промотираме, да ги знаят. И България може да прави един туризъм, който да не е само черноморски, да не е само ски туризъм, а да бъде кулинарен туризъм, съчетан със СПА, което е нещо уникално и е целогодишно."
Дали обаче българските вина могат сериозно да пробият в Белгия, където нишата е заета от френските и то от много време:
"Може да пробие, то е нишово вино. Едно от нещата, които аз съм бил винаги противник, е да се целим в ниския евтин клас. Ние трябва да предлагаме виното в тази категория, която си отговаря за неговите параметри и цени, да го популяризираме като качествено вино. Българинът е склонен към сиромахомилство. Трябва да излезем от това нещо."
Eрик Сарджакомо е френски евродепутат социалист, съпредседател на групата за вино, качествена храна и напитки в Европарламента:
"Навсякъде в Европа се чества виното. То е средство за социализиране, за създаване на контакти, за празник на живота и радостта от него."
Как вижда българското вино на фона на френското и останалите от Европа:
"Не сравнявам френското вино нито с испанското, нито българското с испанското или италианското. Всяко от тях си има своите характеристики. И именно това е хубавото."