Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Хлябът с мая не е ОК за никого, не само за децата"

Готвач за менюто в училище: Високовъглехидратна бомба, забранени продукти

Наредбата не се спазва, смята Антон Васев, който поде инициатива за здравословно хранене на децата

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: Архив
Чуй новината! Чуй новината:

Група от готвачи подхвана инициатива, посветена на здравословното хранене на децата в училище. Основен двигател на групата е Антон Васев, дългогодишен готвач, ферментатор и родител с кауза.

"Първоначално ми се искаше да тръгна директно на война. Реших, че е по-добре да тръгнем със зов за помощ, а не с "оръжия", сподели той пред БНР.

Идеята е да се направи общност от родители, учители, директори и кметове на райони, за момента за София, но с амбиция да се разрасне и в училища извън София, като се провокира промяна в училищното хранене.

Инициативата е отворена за диетолози, нутриционисти и медицински лица, които имат желание да се включат.

"Преди 3 години, когато малкият ми започна предучилищна, пряко се сблъсках с този сериозен проблем, като започнах да виждам менютата, абсолютно несъобразени с нуждите на децата. Второто, което наистина ме вбеси, беше използването на забранени продукти: хидрогенирани мазнини, преработени меса тип колбаси.

Бях казал на сина ми каквото и да получи в училище, освен ако не е плод, да не го яде. Той постоянно носеше боклуци вкъщи. Когато донесе кашкавала вкъщи, той беше мухлясал! Дете, когато изяде такъв продукт, който е плесенясал, може да се получат много лоши неща след време и не можеш да осъзнаеш откъде ти е дошло", разказа Васев в предаването "Преди всички".

Антон Васев  Снимка: Лора Търколева

Наредбата, чиято промяна предстои, в момента не се спазва, категоричен е готвачът. Той посочи като пример меню за обяд на 7-годишни деца: рибена супа без информация какво съдържа, после картофи със сирене и за десерт кифличка с шоколад, "за която можем да си представим за какво става дума".

"Това меню е високовъглехидратна бомба. Когато едно дете погълне тази храна, то след половин час максимум е неадекватно – става лениво, раздразнително. В наредбата пише, че трябва да се използват доста повече свежи зеленчуци. Дай му супа, дай му някакъв протеин със свежи зеленчуци, за десерт му дай плод, сурови бонбони, барчета. Хляб "Добруджа е недопустим."

Хлябът с мая не е ОК за никого, не само за децата. Признат е за най-големия убиец на човечеството, заяви специалистът.

"Да не говорим за масовия хляб, който освен с мая, се прави с рафинирани брашна и какви ли не подобрители. Има научно доказани минуси, които показват, че този тип хляб не влияе добре на нашето здраве – заради термофилните дрожди, които предизвикват гъбични инфекции в нашето тяло. Първоначално не усещаме нищо, но вътре в нас се получава огнище, което тлее постоянно. Това е свързано до голяма степен с раковите заболявания."

Всичко тръгва от вкъщи. Трябва доста да се говори на децата какво трябва да ядат и какво – не, смята готвачът.

Според него срещу малко по-висока цена родителите ще знаят, че децата им се хранят здравословно, иначе:

"Как да имаме бъдеще, като нямаме здраве?"

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна