Кюстендилският зелник, вписан само преди месеци в Националната представителна листа на елементи на нематериално културно наследство - Националната система "Живи човешки съкровища – България“ – 2024", се оказа предизвикателство за участниците в популярното кулинарно реалити предаване Hell's Kitchen – България. Сини и червени, водени, следени и оценявани от шеф Виктор Ангелов, трябваше да се справят с характерното за този край ястие - зелника, а сред зрителите бяха и 14-те кандидатки за приза мис "Кюстендилска пролет".
Площад "Велбъжд" беше пълен и се превърна в арена за съревнование на синия и на червения отбор, които готвиха за участничките в най-стария конкурс за красота в България – девойка "Кюстендилска пролет".
Кулинарите останаха впечатлени от майсторските умения на кюстендилските жени, запазили традицията по приготвянето на нашенския зелник. Майсторки от тукашни читалища бяха приготвили специална маса с едно от най-вкусните тестени изделия и успяха да се впишат с него впечатляващо в кулинарното шоу, показвайки, че по нищо не отстъпват на топ готвачите на България. Няма по-вкусен зелник от кюстендилския, а заради инфлацията цената на майсторски приготвения е минимум 50 лева, казаха познавачи сред зрителите. Доволен е и градоначалникът инж.Огнян Атанасов:
"Мисля, че се получи прекрасен празник. Децата бяха много щастливи. Беше едно приятно изживяване за жителите на Кюстендил и ще бъде една добра реклама за нашия регион, с нашето традиционното ястие".