Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторантьор: С 9% ДДС вкарахме в хазната с 200 млн. лева повече данъци

Снимка: Ани Петрова

От 1 януари ДДС за ресторантите отново стана 20%. По-ниското облагане с 9% беше въведено като мярка за защита на бранша по време на ковид пандемията. Ресторантьорите обаче настояват да бъде върната по-ниската ставка.

Преференциална данъчна ставка да използват ресторантьорите по примера на много европейски страни, предлага Павлин Косев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Варна. По негова информация в Унгария тя е 5%.

Услугата, която предлагаме, е с висока себестойност заради спецификата на работата, имаме много персонал, а човешкият труд става все по-скъп, подчерта Косев. По думите му мярката по време на ковид с намаленото ДДС на 9% е била логична, предвид факта, че са били затворени и не са генерирали обороти.

Той аргументира искането на бранша за по-ниска ставка с довода, че ресторантите също предоставят туристическа услуга, а и са обвързани с много съпътстващи бизнеси. Косев е категоричен, че намалението е в полза на индустрията, но и за държавата. Той цитира данни от анализ, който сочи, че при 9% ДДС приходите в държавната хазна са се увеличили, заведенията са платили с 200 млн. лева повече косвени и преки данъци.

Най-важното нещо за държавата е да припознае туризма като приоритетен отрасъл, каза още експертът. Надяваме се ставката да стане 9%, в противен случай много малки бизнеси биха фалирали, прогнозира той.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с Павлин Косев:

По публикацията работи: Елисавета Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени