Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Спасете храната, спестете пари: Как работи FoodObox

| обновено на 03.02.25 в 10:34 | Интервю

В рамките на рубриката "Зелените новатори на България" ви представяме Джейн Димитрова – един от съоснователите на FoodObox, първото българско мобилно приложение, което дава възможност на хората да намират висококачествена храна на достъпна цена. Идеята зад FoodObox е да свързва ресторанти, сладкарници, заведения за бързо хранене и пекарни, които разполагат с храна, която не могат да реализират, но все още е годна за консумация.

Проблемът с разхищението на храна

В ефира на предаването "Нашият ден" Джейн Димитрова сподели тревожни данни за разхищението на храна в България. Според статистиката, храната, която изхвърляме, е достатъчна, за да нахрани всички хора под прага на бедността – над 1,5 милиона души. Средно на глава от населението се изхвърлят около 90 кг храна годишно, като най-голям дял от разхищението идва от домакинствата – над 50% от общото количество.

"Бях студентка в Италия и живях там пет години, откъдето ми дойде вдъхновението да пресъздам подобна платформа в България. Там беше практика да се пазарува в края на работния ден с огромни намаления, започващи от 60-70% и дори стигащи до 90-95%. Самите супермаркети предлагаха такива оферти, за да избегнат разхищението, тъй като да се изхвърля годна храна е истинска загуба. Започнах да пазарувам по този начин и да използвам местна платформа за спасяване на храна, което ме вдъхнови да създам FoodObox", разказва Джейн.

Как работи FoodObox?

Приложението предлага иновативен начин за намаляване на хранителните отпадъци, като свързва заведения и потребители. Ресторантите и магазините качват в приложението своите налични продукти с отстъпки, а потребителите могат да закупят „кутии-изненада“, пълни с вкусна, но непродадена храна. По този начин всички печелят – заведенията намаляват загубите си, клиентите получават качествени продукти на по-добри цени, а околната среда се щади чрез намаляване на хранителния отпадък.

FoodObox продължава да се развива и да разширява своя обхват, като доказва, че устойчивите решения могат да бъдат успешни и в България. С помощта на технологии и иновации, този проект вдъхновява хората да осъзнаят стойността на храната и да се включат в борбата срещу нейното разхищение.

Слушайте! 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени