Говорим за сърцето: моторчето, което никога не спи и неуморно работи. Но познаваме ли сърцето си, умеем ли да го пазим и ценим и с какво най-много му вредим?
Какво и как да ядем, колко да се движим, доколко са опасни ниското и високото кръвно и как любовта минава през сърцето, разказва д-р Владислав Пакеров - специалист по инвазивна кардиология в "Аджибадем Сити Клиник".
"Медицинските проучвания сочат, че по време на празнични дни сърдечно-съдовите заболявания и фаталните инциденти се увеличават с около 4-5 на сто. Причините за това са преяждането, приемът на по-голямо количество алкохол и мазни храни, студеният въздух, който предизвиква спазъм, а също и стресът по време на празниците, разказа д-р Пакеров.
"Пациентите със сърдечно-съдови заболявания и тези с високо кръвно трябва да ограничават храни с високо съдържание на сол, защото тя задържа течности и покачва кръвното налягане, допълни специалистът.
Той посъветва по време на празници да обръщаме внимание на повече активности на открито. Добре е да се пият повече течности, за да не преобладават напитки като алкохол и кафе.
"Най-честата грешка на хората по време на празнични дни е преустановяване на терапията или нарушаване на хранителния режим, това не трябва да се прави.
Още по темата слушайте в звуковия файл.