Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Куркумата има способността да намалява възпаленията

Снимка: Уикипедия

Куркумата добавя вкус и цвят към много ястия, сред които са кърито, ориза и супите, но подправката става все по-популярна и поради потенциалните си ползи за здравето. 

Репутацията на куркумата като здравословна храна до голяма степен се дължи на способността й да намалява възпаленията, което може да има благоприятен ефект върху здравето на мозъка. Магическата съставка в куркумата е куркуминът, мощен полифенол, пише Health Digest.

Куркуминът помага за блокиране на определени протеини в мозъка, които причиняват възпаление, което може да увреди мозъчните клетки и да допринесе за развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и множествена склероза.

Това показва доклад, публикуван през 2023 г. в списание Integrative Medicine Research. Той също така действа като антиоксидант, предпазва мозъка от вредни молекули и помага за регулирането на невротрансмитери като серотонин и допамин. 

Преглед от 2010 г., публикуван в Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, установи, че куркумата може дори да работи заедно с антидепресантите за подобряване на настроението чрез повишаване на нивата на ключови химикали в мозъка.


По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна