Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Храната не е средство за забавление"

Диетолог: Добрите хранителни навици трябва да се създават от детството

"Храни се по-малко и се движи повече"

| Интервю
Доц. д-р Мария Николова
Снимка: Теодора Симова

Добрите хранителни навици трябва да се създават от детството. 

Това препоръча в интервю за БНР специалистът диетолог доц. д-р Мария Николова.

Храни се по-малко и се движи повече - така тя формулира добрия баланс, като даде пример с традицията в Австрия да създават навици у подрастващите на по-умерено хранене и по-високо ниво на движение.

"С изгрева трябва да се храним, а със залеза - да приключим, това е според циркадните ритми на нашия организъм. С изчезването на слънчевата светлина започват едни непроменими от нашия начин на работа хормонални промени в организма ни, циркадни ритми се наричат", обясни доц. Николова.

Тя подчерта, че 100-те години еволюция и развитие на икономиката и хранителната индустрия не могат да променят толкова бързо това, което е заложено у нас като геном, нутригеном и циркадни ритми:

"Социалното и икономическото развитие много бързо изпревари това, което може да навакса променянето на човешката физиология. Те изпреварват с хилядолетия способността на нашия организъм да се адаптира".

По думите на доц. Мария Николова организмът не обича резките завои, т.е. "глад, хранене, глад, хранене, защото се изгражда една т. нар. метаболитна адаптация":

"Когато се храним повече, ние увеличаваме нашия енергоразход - организмът влиза в режим на повишаване на цялостния си базален метаболизъм в определен период от време и съответно трупане и на запаси, защото той няма какво да ги прави тези излишни калории. ... Един килограм мастна тъкан съдържа около 7 хиляди калории. ... Едно продължително прехранване на фона на намален енергоразход ще доведе натрупване на излишни килограми. Но не е толкова просто, защото е много важно с какво се прехранваш, какъв е хормоналния ти статус, спиш ли, движиш ли се, има ли високи нива на стрес, има ли наследственост. Две до три седмици е периодът, в който тръгваме нагоре, стигаме плато - изравнява се енергоразходът и енергоприемът. След което, когато искаме да тръгнем в посока надолу, не е толкова лесно. Отново са необходими външни въздействия с режим на хранене и увеличаване на физическата активност, за да може да сработи механизмът и да преодолее този променен базален метаболизъм в посока редукция на тегло".  

Храната не е средство за забавление, изтъкна тя и препоръча храната да се приема на малки порции и бавно:

"Науката доказа, че помирисването на храната, дъвченето и храненето за дълго време стимулират определени хормони в нашия стомашно-чревен тракт, които казват на мозъка, че храната е тук. ... 30 минути са необходими за едно хранене". 

Интервюто на Стефан Кунчев с доц. д-р Мария Николова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

pixabay.com

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна