Коледа е време за семейството. Време, в което традициите, отношенията и споделеността играят централна роля. Време за събиране около празничната трапеза, споделяне на обичаи и връщане към корените на семейството. Време, в което всички заедно приготвят специалните храни и с годините се учат на компромиси и толерантност.
Как това се случва във фамилията Узунови от силистренското село Калипетрово, където две снахи и една свекърва живеят в мир и сговор? Незабравка Кирова се срещна с тях.
Мама Еленка, Тодорка и Ванушка Узунови. Срещам ги на предпразнично кулинарно събитие в селото. И оставам приятно впечатлена от общуването им с хората, по между им и топлината, която струи. Ароматно ухаят и приготвените от тях трите бахур, сарми, грис-халва и тутманик с праз и джумерки. Чувала съм, че много жени в една кухня е предизвикателство.
"По-малко трябва да се използва думичката защо", казва мама Еленка.
Винаги намират време да са заедно. За Узунови приготовленията започват месец преди празника. Първо решават в коя къща ще са трите семейства с деца, внуци и правнуци.
Снахите са се учили да готвят от свекървата, която е майсторът на бахура. И както бахурът не може без бахар, така не трябва да се забравя дафиновият лист на зелевите сарми. Но магията е скрита в тутманика с праз и джумерки. Рецептата Тодорка Узунова носи от баба си от Паисиево, родът бил изселници от Румъния.
И десертът е интересен – подходящ е и за постна, и за блажна трапеза.
Фамилия Узунови на практика ни показа, че Коледа е не само празник на раждането на Спасителя, но и че семейството, в цялото му многообразие, е най-ценният дар, който празникът може да събере около една маса.
Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.Снимки: Незабравка Кирова