Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да опиташ пайнепълбанана на Мадейра с Мерлин Арнаудова

10
Парк в Мадейра
Снимка: Магдалена Гигова

Всички казваме остров Мадейра, но на място разбрах, че това е само най-големият от архипелага в Атлантическия океан със същото име. Разположен е на почти еднакво разстояние от Мароко и от Канарските острови, но всъщност е португалска територия. Поводът да летя до този вулканичен къс земя е поканата от моята приятелка Мерлин Арнаудова да й гостувам. Мнозина я познават като бизнесдама и заклет пътешественик, но и като атлетката, донесла на България златни медали в спринта от световни първенства по лека атлетика за мастери.

Мерлин е разказвала преди години в "Покана за пътуване" за запознанството си с шаманите на остров Борнео и посещението си на Великденския остров, но днес ще сподели с нас за лежерния живот на Мадейра, където никой не бърза, а времето се стеле гладко и сладко като петмез.

Въпреки че всеки ден празнува живота, тя не се е отказала от спорта и три пъти седмично тренира здраво, за да участва в европейското първенство по лека атлетика за мастери, което ще се проведе догодина в градчето Рибейра Брава, където тя живее. А ако се питате какво е това мастери - ами спортисти над 45 години.


Мадейра е място с блажен климат, където температурите се въртят около 20 градуса през зимата и не стигат повече от 30 през лятото. Забелязах, че отлично поддържаните паркчета са навсякъде из столицата Фунчал, а освен това има и две ботанически градини.

С Мерлин Арнаудова не можахме да избегнем споменаването на Кристиано Роналдо, най-известният жител на острова, за чиито паметник и музей, издигнати приживе ще разкажа в следващия епизод на "Покана за пътуване".

Както вече съм имала случай да призная, аз съм отявлен хранителен сапьор - готова съм да опитам всичко навсякъде. Мадейра ме изненада с пайнепълбанана, странния плод на филоденрдона, наричан още монстер. Да, същото растение, което бабите ни отглеждаха в холовете си. За първи път хапнах пренесения от Бразилия плод черемая и малката червена питанга. Запитах Мерлин какво още е характерно за кухнята на Мадейра. Логично, щом е остров кухнята да изобилства от морски дарове. Но се оказа, че местните хора също така обожават месото.

Вкусовете на света са неизброими, желанията да ги опитаме - също. Този път дегустираме виртуално с Мерлин Арнаудова, която ни отведе до остров Мадейра. Да й пожелаем да вземе медал от европейското първенство за мастери.


Снимки и видео: Магдалена Гигова

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени