През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна.
Хората научават за български дестинации от споделени впечатления в социалните мрежи или от рекламни кампании на Министерството на туризма или на МВнР.
Велчев посочи като един от най-големите проблеми в бранша дефицита на работници и служители. Готвачи има, но те малко след 40-годишна възраст прегарят (бърнаут), защото работят много, почиват малко.
"Редовен посетител веднага разбира, когато готвачът е сменен."
Обслужващият персонал предпочита да отиде да работи в страни от Централна Европа. Ние внасяме от Индия, Пакистан и другаде, но процедурата не е лесна и бърза.
Велчев е на мнение, че България има какво да предложи на чуждестранните туристи и в кулинарно отношение. Кухнята ни не е само шопската салата и мусаката.
Не може да има знак за равенство между скъпа почивка и качествена храна. Кухнята се отразява пряко на репутацията на всеки хотел, почивен комплекс.
"Всяко обосновано мнение, споделено в интернет, помага, дори негативното - вижда се, че отзивите са истински, от реални потребители. Доволни сме от високите изисквания към храните от страна на БАБХ (Агенцията по безопасност на храните). Това държи високо нивото и на качеството, и на безопасността."
Чуйте разговора на Данаил Конов.