Най-голямото средиземноморско състезание за зехтин (TerraOlivo), което е и едно от петте най-важни състезания в света в сектора, се провежда за първи път в Кипър. Днес и утре в крайбрежния град Ларнака са събрани важни производители на най-висококачественото маслиново масло от над 20 страни, известни дегустатори и готвачи.
Международната среща на топ-специалистите в бранша /TerraOlivo –Mediterranean International Olive Oil Competition/ включва както конкурса за най-добър екстра върджин зехтин, така и конференции, професионални семинари, кулинарни демонстрации.
Очаква се международното жури да дегустира и оцени мостри от над 500 продукти. Наградата в състезанието дава силен маркетингов инструмент на нейните носители.
Специално отличие в конкурса ще бъде връчено за "Най-добър екстра върджин зехтин на Кипър".
Конференцията "От маслиновото дърво до небцето" ще предостави на участниците увлекателно пътуване през целия производствен процес заедно с история, култура, наука и кулинария.
В Кипър отглеждането на маслини е един най-важните селскостопански сектори. Днес в страната има около 2,7 млн. маслинови дървета, като 20% от тях са органични култури. Годишно се получават от 5000 до 7000 тона олио.
Според експерти в сектора трите класически страни производители на зехтин Испания, Гърция и Италия запазват лидерството си, но към тях бързо се доближават Тунис, Турция и Мароко, които увеличават маслиновите си насаждения и продукцията си.