Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък.
Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и техните вкусове и аромат живеят два живота.
Технологията на правене предполага по-дълъг производствен процес – на първото лято отлежава дестилатът от плодовете – тоест ракията, а на второто лято пресните плодове се мацерират във вече готовия дестилат.
Трудностите и предизвикателствата в подобно производство не са малко, но Ива Иванова успява да се пребори с всички тях – и законови, и чисто производствени, както и тези, свързани с непредвидимостта на природните процеси и несигурността в бъдещата реколта.
Резултатът – чист и бистър плодов ликьор от кайсии, произведен в България от български плодове в точно 800 бутилки.
Чуйте целия разговор в звуковия файл:
Снимки – Ива Иванова