Инфлацията във Франция се повиши през февруари до 6,3% спрямо година по-рано от 6% през януари и малко над пазарните очаквания за 6,2 на сто, задържайки далеч на целевото ниво на ЕЦБ за инфлация в еврозоната от около 2%.
Това е най-високата инфлация в страната от май 1985 г., показват данните на френската официална статистика INSEE.
Графика на инфлацията във Франция
Основният възходящ инфлационен натиск дойде от повишаването на цените на храните с 14,8% след растеж с 13,3% през януари, като поскъпването беше най-силно изразени при зеленчуците (с 23,3% спрямо 12,0% месец по-рано), докато пресните плодове поскъпнаха с 9,8% (след растеж със 7,4% в началото на годината).
Поскъпнаха и промишлено произведените продукти (с 4,7% спрямо 4,5% през януари), както и услугите (с 3% срещу 2,6%).
От друга страна има намаляване на растежа на енергийните цени през февруари до 14,1% от 16,3% през януари. Ценово забавяне има и при петролните продукти (8,8% срещу 16,3% месец по-рано), което се дължи на забавянето на растежа на цените на дизела (до 8,0% от 17,5%), на бензина (до 6,4% от 9,3%) и на течните горива (до 14,0% от 28,7%).
Основната инфлация, който изключва волатилните цени на храните и енергията, пък се увеличи през февруари с 6,1% спрямо година по-рано и след повишение с 5,6% през януари.
На месечна база потребителските цени във Франция се повишиха с 1% след нарастване с 0,4% през предходния месец.
Хармонизираната инфлация (HICP) пък се повиши през февруари с 1,1% на месечна и със 7,3% на годишна база.