Лятото е сезонът с най-много свежи и вкусни плодове и зеленчуци – като започнем от тиквичките, краставиците, доматите, зелето, пиперът картофите и всякакви зелении и стигнем до черешите, сливите, прасковите, ябълките, дините, пъпешите и много други. Добре ли е да отдадем предпочитание на тези сезонни храни пред останалите продукти на пазара? Експертите по здравословно хранене отговарят на този въпрос с „Да“. А ето и причините да наблегнете предимно на сезонните плодове и зеленчуци, докато са в такова изобилие.
Това се дължи на факта, че ги консумирате в прясно състояние, за разлика от продуктите, преседели с дни или понякога с месеци във фризери. Колкото по-скоро са брани и консумирани, толкова по-голямо количество полезни хранителни вещества съдържат – като например антиоксидантите витамин С, каротен, фолат, чието съдържание бързо намалява при продължително съхраняване.
При това за съхраняването на хранителни продукти извън сезона се прилагат такива методи, като восък, йонизиращо облъчване, вакуумиране и обгазяване за удължаване срока на годност. Ето защо консумирането на пресни плодове и зеленчуци, налични в конкретния сезон, е много по-здравословно и без наличието на консерванти или подобни методи за дългосрочно съхранение.
Сезонните плодове и зеленчуци имат много по-добър вкус, тъй като са брани в правилното време, а не много по-рано предвид дългия период на транспортиране и съхранение. Това със сигурност се отразява на качеството и вкуса им, тъй като са поели достатъчно слънчева светлина и хранителни вещества от почвата, за да узреят. Изобилие от сезонни плодове и зеленчуци ще откриете в супермаркети, като Била, Кауфланд, Лидъл и др. Например веригата Била е сред доставчиците, насърчаващи българското производство, доставяйки свежи плодове и зеленчуци от родните български села Милево, Петърч, Ръжево Конаре, Ивайло и др.
Консумирането на повече сезонни плодове и зеленчуци подпомага местното земеделие и производство. В резултат по-малко храни ще бъдат поставяни във фризери за дългосрочно замразяване, разходите за транспорт намаляват, понижава се и търсенето на продукти, които са извън сезона.
Доставянето на естествени продукти от местни производители значително намалява разходите по транспорт и дългосрочно съхранение, което се отразява и на цената на крайния продукт. Местните сезонни продукти са много по-евтини от вносните, което се отразява добре на джоба на потребителя.
Надяваме се, че това кратко проучване ще ви насърчи да направите необходимите промени в храненето, за да се възползвате максимално от всички ползи на сезонните плодове и зеленчуци.