Нов метод за анализиране на останки от зърнени култури по древни съдове потвърди, че хората са варили бира в Европа преди 6000 години, предаде БТА, цитирайки „Дейли мейл“.
Австрийски учени твърдят, че изтъняването на клетъчен слой на зърното е индикатор за малцов процес, който е много важен в пивоварството. Останки от зърна, намерени на пет обекта в Египет, Германия и Швейцария също са с това отличително разграждане на клетъчната стена на зърното, наречено алеурон.
Специалистите са възпроизвели лабораторно малцоването и овъгляването на продуктите. С този метод те вече по-надеждно откриват бира или друга храна, преминала през малцоване в археологически находки.
Покрай разработването на метода учените от Австрийската академия на науките са намерили най-старите малцови следи в Европа - в Швейцария, на брега на Цюрихското езеро, и в Германия, в две селища на брега на Боденското езеро.
Всички са на 6000 години, колкото и египетските находки.
В древните общества бирата е имала ритуална, социална и хранителна роля.