Дори малки количества от червено и преработено месо, например резен бекон дневно, може да увеличат риска от рак на дебелото черво, сочат резултатите от ново изследване, цитирано от Би Би Си.
Последното проучване e проведено от Оксфордския университет и e спонсорирано отблаготворителната организация Cancer Research UK. Данните от него добавят към доказателствата, включително от Световната здравна организация, че консумацията на червено месо може да има тежки последствия.
Учените са анализирали данни от почти половин милион души. През шестте години на изследването били разкрити 2609 случая на рак на дебелото черво.
Според експертите консумацията на три резена бекон на ден, вместо само един, може да увеличи риска от този вид рак с 20%. На всеки 10 000 души в проучването, които ядат дневно 21 грама червено или преработено месо (бекон, шунка, наденица, салам) 40 са диагностирани с рак на дебелото черво.
При тези, които ядат по 76 грама на ден, бройката е 48.
Резен шунка или бекон е около 23 грама, отбелязва Би Би Си.