14 февруари, който е познат в много страни като Ден на любовта, в България по стара традиция се свързва с празника на лозарите и виното – Трифон Зарезан. В този период вино се пие в цялата страна, а в София, която не попада във винопроизводителен район, но пък ценителите са най-много, беше организиран вторият Софийски квартален „Tour de Зарезан“. Събитието се проведе по инициатива на Българската асоциация на независимите лозаро-винари (предимно семейни предприятия), няколко магазина и заведения, отдадени на мисията за популяризиране на българското вино. На пет винени локации в столицата бяха организирани дегустации и беседи, представящи продукцията на 19 български изби, членове на Асоциацията.
Сред производителите, които предлагат на българския потребител нови комбинации от винени сортове, са собствениците на млади лозови насаждения в село Капатово. То се намира в района на Мелник – добре познат с отличните си условия за винопроизводство. Лозята в с. Капатово са част от семейно имение, където насажденията получават ежедневни грижи и така се постига максимално качество на реколтата. Имението в Капатово има 174 декара собствени насаждения – 104 декара лозови масиви в плододаване и 70 декара млади лозя. Изградената система за капково напояване обхваща цялата площ и дава възможност за реакция при климатични аномалии и драстични засушавания – казва Франц Димитров, който от 6 години работи в търговската сфера и винопроизводството. От него научаваме за спецификата при създаването на нови лозови масиви в район, където те не са съществували:
2018 г. беше тежка за винопроизводителите в България. Причина бяха обилните валежи и градушки през пролетта, които предизвикаха много болести по лозята.
Успяхме да спасим реколтата, но с много работа и правилна намеса и обработка с препарати, обяснява Франц Димитров. Даже имаме много по-добри резултати, в сравнение с предходни години – към 100 тона грозде, като преди това сме стигали до 52-3 тона. Но това се дължи не само на условията през годината, а и защото влязоха в плододаване някои от по-новите ни лозя. Аз от 2013 г. работя за градини и лозя „Капатово”. Бях на 35 години тогава, иначе моята специалност е информатиката. Донякъде това ми помага – логиката на решаване на задачите е същата. Но този бизнес ме влече повече, а и чувствам грижата за лозята и земята като свое призвание.
Снимки: kapatovo.bg