Къщата с кафенето и шекерджийската работилница в Етнографския музей на открито „Етър“
Снимка: EMO „Етър“
Как са си подслаждали всекидневието и празниците българите в миналото и защо сладки изкушения са се приготвяли предимно в шекерджийските работилници? Всяка сряда на октомври, от 17.00 до 17.30 часа, в ефира на програма „Христо Ботев“ може да слушате епизоди от цикъла „Негово величество сладкишът“. Това е темата, с която смятаме да надникнем в познати, и не дотам познати култури, като Ви обещаваме разходката в света на сладкото да е толкова необичайна, колкото необичаен може да бъде и сладкият вкус в някои епохи и географски ширини. Гости в първия епизод на поредицата са етнологът Мария Маркова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките и Боян Минчев, майстор в шекерджийската работилница на Етнографския музей на открито „Етър“ в град Габрово, наследил семейния занаят от дядо си, един от първите майстори шекерджии в музея.