"Да се каже обаче, че целият сектор е изкривен и виждате ли, биопроизводителите са мошеници, това е изключително обидно и за сектора, и за хората, които вече все повече предпочитат да си купят биопродукти и наистина внимават какво слагаме на трапезата си", коментира Симеонова. "Във всяко стадо има и такива, които правят бели. И при биопроизводителите е същото, но в останалите браншове е още по-сериозно“, допълни тя.
16 са сертифициращите организации у нас, които отговарят за 7 хиляди биопроизводители. За сравнение – във Франция при 30 хиляди производители сертифициращите организации са само три.
Албена Симеонова посъветва при съмнения потребителите да сигнализират за проверка дали даден продукт е био, за какъвто е обявен. Това може да стане в Българската агенция по безопасност на храните или до Дирекция "Биологично земеделие", което може да се случи и онлайн. Според Симеонова Агенцията контролира много сериозно сектора. Ако се констатира нарушение, може да се отнеме сертификатът на съответния биопроизводител, както и да бъде санкциониран сертифициращият орган, който е позволил даден продукт да се нарече био.
Скъпите биопродукти не са българските, а тези, които идват от Чили, Аржентина, Мексико, Индия или Китай, посочи Албена Симеонова, като сподели впечатленията си от големите търговски вериги. Симеонова смята, че липсата на български биопродукти на специализираните щандове в хипермаркетите е проблем, върху който институциите трябва да се съсредоточат.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.