"За да се отговори на ниската платежоспособност и по силата на криворазбраната конкуренция за най-ниски цени, се стига до наистина абсурдни състави на някои продукти във всички групи на хранителната промишленост, не само на месните", призна Вътев. По думите му стандартът „Стара планина“ например не се радва на траен успех, неговият успех е бил един-два месеца след въвеждането му:
„Когато хората нямат възможност да си купуват качествени продукти, а те няма как да бъдат по 2 и по 3 лева, каквито има на пазара в момента, те се оплакват от качеството и се радват на ниската цена. Когато обаче получат качество, негодуват от високата цена. Между тези две точки се лашкат потребителските мнения.“
Аз съм силно „за“ въвеждането на такъв стандарт, допълни Кирил Вътев:
"Въпросът е как ще се контролира и какво ще се направи за повишаване на доходите на населението. Двата паралелни въпроса са от изключително значение. Защото дори да въведем стандарта, дори да въведем железен контрол, ако хората не могат да го купуват, отново нищо няма да се постигне. Въпросът е далеч по-сложен, отколкото просто да въведем един стандарт."
И в момента на пазара има изключително качествени продукти, с перфектен състав, без подмяна на месо, но те не се радват на големи продажби. На големи продажби се радват най-евтините продукти, отбеляза Кирил Вътев.
Според него Българската агенция по безопасност на храните е натоварена с твърде много правомощия и отговорности, а контролът дали даден стандарт се изпълнява е по-ефективен през браншовите организации:
"Задължително спазваш правилата, защото те контролират твоите конкуренти. Контролът е по-рядък във времето, но затова пък безкомпромисен."
Икономистът Стоян Панчев, който е председател на Българското либертарианско общество, също смята, че регулаторът и сега е достатъчно натоварен, за да му бъдат вменени нови отговорности по контрол върху качеството:
"Повечето хора осъзнават, че когато си купят изключително евтини кренвирши, те не са 100% месо, не са по най-високия стандарт за работа и най-вероятно не го правят, защото са се подвели. Те знаят, че там не става въпрос за 100-90 или 70% истинско месо, а просто нямат възможност да си купят."
Гледните точки по темата чуйте в звуковия файл.