Много хора предпочитат да купят измита пакетирана салата от магазина вместо ненарязана маруля. Удобството обаче има своята цена - тези салати губят част от витамините си, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Промените в хранителния състав на измитите пакетирани салати са малки. Те запазват минералите като желязо и калций. Разтворимите във вода витамини като С и В9 (фолати) обаче са по-малко, а също витамините А и Е, които са много чувствителни към светлина и кислород.
Предварителното нарязване на салатите се отразява не толкова на хранителното им съдържание, колкото на външния им вид - те покафеняват по-лесно.
Съставът на пакетираните салати зависи и от вида им. Предишни изследвания установиха, че марулята запазва повечето си фолати след 8-дневно съхранение. Спанакът губи 80 процента от съдържащия се в него витамин С само след три дни. Кресонът обаче запазва почти 60 процента от витамин С след 10 дни.
Като цяло минералите са доста стабилни и не би трябвало да намаляват при миенето и рязането, освен ако салатите не бъдат затоплени.
Често измитите салати се пакетират с технология на защитена атмосфера. Тя значително намалява количеството на кислорода в опаковката, запазва по-добре витамините, ограничава покафеняването и удължава срока на годност.
Повечето диетолози казват, че предварително измитите салати, макар и с намален хранителен състав, са по-добър вариант от пренебрегването на салата в менюто.