Инстинктът ни е да ядем много по-калорична и лесно усвояема храна, защото еволюционно ние не сме имали достъп до огромни количества храна, както сега, и в момента леко трябва да тръгнем срещу инстинктите си, защото няма как един картоф на пара да предизвиква такъв танц на вкусовите ти рецептори, както едни пържени картофи с олио и сол. Това заяви в интервю за предаването „12+4“ Веско Станков, известен с блога си за здравословно хранене.
Най-големият препъни камък са навиците, посочи Станков и обясни: Вкусовите рецептори се тренират. Всъщност, веднъж изграден навик – ние ще си умрем с него. Единственият начин да победим подобен навик е да изградим нов, който е много по-силен, каза още Станков.
По думите му, не е задължително да се ядат само биохрани, но трябва да се научим да ги разпознаваме: Много хора са срещу биопродуктите, защото не ги разпознават, а от това нещо страдат и самите производители, защото никак не е евтин сертификатът, който получават. Просто трябва да се види на етикета, където пише „био“ и има код на сертифициращия орган. Много е трудно да се злоупотребява, защото сертифициращите органи са частни дружества и са в постоянна конкуренция.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.