Някога предците ни казвали: „Най-хубаво кисело мляко се кваси в глинен съд, без глазура отвътре. Тогава е най-трайно.” Колко време може да издържи истинското кисело мляко, без да „шупне”: един месец или само два дни? Какво значи „рукатка” и как, напълнена с мляко, странната глинена форма „разбива” всички представи на академичните светила, събрани на международен форум в Париж през 1905 година.
Ще гостуваме и в Музея на българското кисело мляко в село Студен извор край Трън. Някога оттам е тръгнала световната слава на уникалната пръчица „Лактобацилус…”, открита от микробиолога Стамен Григоров. Тогава той е едва на 27 години!
А какво е „крокмач”? И къде у нас от векове се произвежда традиционно зелено сирене? Ще отговорим на тези и още много други въпроси.