Има опасност рибата да свърши, заради свръх употреба, затова ние правим такива кулинарни ателиета и събития, с които да обърнем внимание на всички потребители как да купуват рибата, така че да не се уврежда околната среда. Това съобщи в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България:
Използването на рибните ресурси в последните десетилетия е много сериозно и за петдесетина години са изчерпани повече от половината от рибните запаси на планетата. Това е и причината да започнем да работим по този въпрос, защото този макар и възобновим източник може да свърши в някакъв момент, ако не се използва разумно.
Много сериозно се увеличава потреблението на риба и ЕС е един от най-големите потребители и вносители на рибни продукти, които идват от много страни по света, включително от бедни и развиващите се държави, където всъщност живее голяма част от населението, което зависи от това препитание, допълни Кавръкова:
800 милиона души зависят пряко от наличието на рибни ресурси, затова е и толкова важно да разбираме какво купуваме. Това не означава да се ограничаваме, не означава да ядем по-малко риба или морски продукти, а да правим правилен и добър избор. Затова се обръщаме към потребителите с тази информация от наша страна – как точно да направят своя избор, така че да е разумен и да продължава да може да има риба на нашата трапеза. Направили сме едно букварче, което ние наричаме рибен буквар, където има по-подробна информация относно този въпрос.
Цялото интервю с Веселина Кавръкова можете да чуете от звуковия файл.